Депутатите единодушно отмениха мораториума

Корнелия Нинова

Очаквано, на 21 декември парламентът премахна мораториума върху някои нови лекарства, като отмени параграф 6 от бюджета на НЗОК за 2018-а. Това стана след остра обществена реакция, отпор на опозицията и намеса на премиера Бойко Борисов. ГЕРБ се поправи и даде крачка назад, като предложи отмяна на текста, който забраняваше през следващата година да се използват иновативни терапии за онкоболни и други тежки заболявания, чието лечение не се повлиява от досега използваните медикаменти. Любопитното е, че корекцията се случва два дни след обнародването на закона за бюджета на Здравната каса.

"За" промяната гласуваха всичките 197 народни представители без нито един "против" или "въздържал се". Единодушието беше договорено в сряда (20 декември) сутринта на Председателски съвет в Народното събрание. "Поумняването" дойде след обаждане на лидерката на БСП Корнелия Нинова до премиера Бойко Борисов предишния ден, а после председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов й телефонирал, за да се разберат. Направен беше сондаж и с останалите шефове на групи, които също подкрепиха позицията за отмяна на приетия миналата седмица текст за мораториума.

Въпреки постигнатия консенсус политиците все пак не можаха да се въздържат и да не отправят по някое и друго обвинение към опонентите си. Соцлидерката благодари на всички, които са подписали предложението за промяна на бюджета на НЗОК, но призна, че има нещо, което я безпокои. "Подхождате към тази промяна не като осъзнаване на направена грешка, а като промяна, наложена под натиск. Мисля, че правилното отношение би било и няма страшно това да се каже: Да, направихме грешка. Ще я коригираме", обърна се тя към ГЕРБ. Според нея се е възстановила една справедливост – всеки български гражданин да има достъп до здравеопазване. По думите й е направена и една положителна стъпка за възстановяване на парламентаризма в България, след като въпросът се е върнал за решаване в Народното събрание, а не е решен еднолично от премиера.

Случилото се било и урок. "Урок за всички ни и най-вече за 126 души в тази зала – не бива да се гласува механично нещо, което е спуснато отнякъде. Трябва да се работи с аргументи и трябва да чуваме тези групи хора, за които решаваме проблеми и сме тук", посочи още Нинова.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов я упрекна, че политизира темата. "Нека всеки да бъде смирен, да няма политическия заряд, който може пак да ни противопостави. Г-жо Нинова, целите отново да се върнем в това поле, от което казахте, че трябва да излезем", обърна се той към към лидера на левицата. "Да не казваме, че е било взето еднолично решение от премиера, за да може да се направи нещо. Всички знаем, че има изтичане на средства в здравеопазването и че има корупция там, където се разходват най-много средства", отбеляза Цветанов.

Заместник-председателят на парламента от ДПС д-р Нигяр Джафер обърна внимание, че управляващите трябва да се обръщат към разума, преди да вземат грешните решения.

Знаково беше отсъствието на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев. В залата нямаше и негов заместник. Именно Ананиев беше идеолог на мораториума като вносител на предложението в Министерския съвет. Финансистът стана здравен министър в началото на ноември. На практика в случая той бе бламиран от премиера и управляващите формации ГЕРБ и "Обединени патриоти".

Президентът Румен Радев приветства гласуването в Народното събрание за отмяна на мораториума. Той наложи вето именно върху параграф 6 от бюджета на НЗОК за 2018-а, но депутатите от мнозинството го отхвърлиха миналата седмица. Държавният глава призова всички парламентарни групи занапред да отчитат етичните съображения и да действат в интерес на конституционните права на гражданите и социалната справедливост.

Още по темата – на стр. 11

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст