Дружествата пропускат коледното пазаруване

пари

Гено Тонев,

Портфолио мениджър

УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

Традиционно последните няколко седмици на годината са време за фина настройка на годишните резултати  на институционалните инвеститори – при това не само у нас, а и по света. Единствената разлика между  развитите пазари и нашия обаче е, че по света активността в този период обикновено се прави с данъчна цел, а в България – по всевъзможни  поводи. Един от тях, разбира се, е свързан с нуждата на определени инвеститори да постигнат такива резултати, които са едновременно добри и близки до тези на конкуренцията. Често това изисква много сметки и  сделки, които често водят до резки движения на  цените и необичайно високи обеми на търговия при определени емисии от акции и облигации. Каквито и да са конюнктурните причини обаче, тази част от годината често носи финансови подаръци за най-съобразителните участници на пазара.

Засега обаче активността на инвеститорите изглежда по-скоро като изключение от правилото. Компаниите, сред чиито по-големи акционери личат имената на местните пенсионни фондове, са напът да пропуснат коледното пазаруване, след като към настоящия момент липсва традиционният силен интерес от страна на купувачите. В тази група влизат повечето активно търгувани дружества, в това число почти всички членове на най-стария ни борсов индекс – SOFIX. Почти всички търгувани през седмицата акции отчетоха минимални изменения, каквито впрочем регистрираха и официалните борсови индекси. Независимо от липсата на кой знае каква интрига постоянно присъствие в борсовия бюлетин отчитаха книжата на "Трейс груп холд" (4.50-4.53 лв.), "Монбат" (10.80-10.90лв.), "Химимпорт" (1.70-1.715 лв.), "Централна кооперативна банка" АД (1.60-1.65 лв.), "Първа инвестиционна банка" АД (5-5.15 лв.), "Софарма" (4.27-4.28 лв.), "Софарма трейдинг" (7.45-7.50 лв.), "Софарма имоти" АДСИЦ (6.50-6.55 лв.), "Адванс терофонд" АДСИЦ (2.18-2.19 лв.), "Фонд за недвижими имоти България" АДСИЦ (2.19-2.20 лв), "Неохим" (53-55 лв.) и "Албена" (61-62 лв.).

Именно поради слабия засега интерес към гореспоменатите "сини чипове" SOFIX не успя да навакса понижението си за последните трийсет дни, оставайки с месечна загуба от 0.8% при ниво от 664 пункта.

Вероятно би могло да се напише цяла книга за това какво се случи и какво не се случи на БФБ през изминалата  година, но все пак ще опитам да синтезирам най-важното. Индексите – без изключение, отчитат повишения през 2017-а. Към 20 декември най-добре  се представя  BGTR30 с ръст от 21.72% за последните 12 месеца. Малко по-назад остава BGBX40 с повишение от 18.84%, следван от SOFIX с ръст от 15.46% и BGREIT с прибавени 8.45% към стойността си за една година.

Добрата новина  освен повишенията е, че цените на доста български компании все още изглеждат атрактивни – както в абсолютни измерения, така и при сравнение на оценките. Лошото е, че прогнозата ни от миналата година се преизпълни – вълната от търгови предложения към миноритарните акционери и последващи отписвания от публичния регистър надмина очакваните от нас нива и не виждаме какво може да обърне тенденцията през следващите една-две години. Чудесно е, че на пазара излизат нови компании ("Алтерко", "Сирма груп", както и "Спиди" преди тях), но много големи и работещи предприятия  преминават в непубличното пространство – "Биовет", "Дружба стъкларски заводи", "Унипак", "Велде България" (бивше "Лесопласт"), са само някои от тези, които напуснаха БФБ през последната година.

С новите европейски регулации от началото на 2018-а очаквам дори засилване на желанието на някои да  напуснат  регулирания пазар. Става дума  особено за  компании, които така или иначе не са сред добрите примери за коректно отношение към дребните акционери, но пък предлагат  нежна диверсификация, при това на атрактивни цени. За съжаление това е част от играта – колкото и да не ни харесва понякога. Но тъй като идва Коледа, може да си пожелаем печалбите на БФБ да привлекат повече нови емитенти, отколкото тези, които го напускат.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст