Глобиха ЧЕЗ и ЕВН

КЗК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи санкции за извършени нарушения на разпределителните и снабдителните предприятия от групите на ЧЕЗ и ЕВН. Те са по чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията, който урежда забраната за злоупотреба с монополно или господстващо положение. Решението бе оповестено на 21 декември (четвъртък).

В хода на проверката комисията е установила, че предприятията във всяка от двете групи прилагат обща стратегия и практики, с които дискриминират независимите търговци и ограничават търговията с електрическа енергия по свободно договорени цени. "Поведението на дружествата се проявява във връзка с преминаването на стопански потребители от доставка по регулирани към доставка по свободно договорени цени и може да предотврати, ограничи или наруши конкуренцията на пазара на търговия с ел. енергия по свободно договорени цени и да засегне интересите на потребителите", посочиха от КЗК. 

На "Електроразпределение Юг" ЕАД, което е част от групата на ЕВН, е наложена глоба в размер на 1 896 210 лв., а "ЕВН България Електроснабдяване" ЕАД е санкционирано с 1 902 995 лв., което представлява 8% от нетните приходи на съответния пазар, за който е установено нарушението.

"ЧЕЗ Разпределение България" АД е глобено с 1 057 140 лв., а "ЧЕЗ Електро България" АД – с 1 136 400 лева.

Решенията могат да бъдат обжалвани в 14-дневен срок пред Върховния административен съд и дружества обявиха, че ще се възползват от тази правна възможност.

Преди дни ЧЕЗ обяви, че води финални преговори за останалите си активи у нас след продажбата на ТЕЦ "Варна". "В момента се провеждат ексклузивни разговори с един от участниците в търга", потвърди директорът по комуникациите в компанията Алис Хоракова. По всичко изглежда обаче, че това няма да се случи до края на годината, каквито бяха намеренията на чехите. Като основен претендент засега се сочи "Енерго Про", която разпределя енергията в Североизточна България.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст