Индексният фонд върху SOFIX получи регистрация за търговия на Frankfurt Stock Exchange

Пазари

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF получи регистрация за търговия на Frankfurt Stock Exchange (XETRA). Търговията на борсата в Германия ще стартира на 10 януари 2018 г. Индексният фонд върху SOFIX е първият български инструмент, регистриран за търговия на голям западен пазар.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е единственият в България борсово търгуван фонд. Фондът следва представянето на основния български борсов индекс SOFIX. Той е организиран и управляван от Експат Асет Мениджмънт и от септември 2016 г. се търгува на Българска фондова борса – София. Паралелният листинг във Франкфурт има за цел да улесни достъпа на чуждестранни инвеститори до българската борса. По този начин Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF ще се превърне в трансмисията за капиталови потоци от цял свят към българския капиталов пазар.

В началото на декември лиценз получиха още 4 пасивни индексни борсово търгувани фонда на Експат Асет Мениджмънт (следващи движението на основните индекси за акции на Гърция, Румъния, Чехия и Полша). Още 6 фонда за други шест държави от региона на Централна и Източна Европа са в процес на регистрация. Така семейството от ETF инструменти на Експат ще се разшири до 11 фонда. Планът на Експат е всички те да бъдат регистрирани за търговия на Българска фондова борса – София, а след това и на борсите във Франкфурт и Лондон.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст