Честитка

Бойко Рашков

Като си честитите Новата година, имайте едно на ум! След три парламентарни изслушвания на председателя на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Бойко Рашков така и не разбрахме масово ли ни подслушват, или само много. Нито пък стана ясно съотношението между законното и незаконното подслушване у нас. 

На  последното заседание с участието на членовете на бюрото, на шефовете на службите и на спецсъда беше установено, че той не е изговорил думите "масово подслушване". Каза обаче неща, от които можем да се досещаме, че Законът за СРС е врата в полето. Главният прокурор Сотир Цацаров на свой ред  отрече да е пречил на бюрото да си върши контролната дейност. Просто заповядал на подчинените си съобразно закона да му дават записите от СРС-тата поради "нездрав интерес".

Преди това председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов оцени данните в годишния доклад на бюрото като "спомени и въображения" на Бойко Рашков. И подметна, че  остава само една година от мандата му. Констатацията на Рашков, че близо 1/3 от исканията за прилагане на СРС са некачествени и незаконосъобразни, беше  своевременно "оборено". След лавината от данни бившият силов министър Цветан Цветанов  обяви, че " в това, което чух, нямаше абсолютно нищо конкретно".

Партийният му колега Димитър Лазаров пък нокаутира Рашков и компания с решаващия довод, че между 45 и 47% от решенията на Върховния касационен съд били отменителни. Което не правело съдиите от долните инстанции некомпетентни или неграмотни, нали така? А щом има работещ съдебен контрол, в незаконното подслушване нямало нищо страшно. И все пак си имайте едно на ум, докато пожелавате по телефона: "Честита 2018-та!"

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст