Полицаи излязоха на протест на няколко гранични пункта

Насищането с полиция е тоталитарен модел

Полицаи излязоха на протест на няколко гранични пункта в знак на недоволство, че не са получили исканото увеличение на заплатите със задна дата. Граничен пункт „Кулата“ е едно от местата, където протестират служителите на МВР. 30 служители от "Гранична полиция" и Областната дирекция на МВР се събраха преди зоната за граничен контрол. Организаторите на този етап спазват обещанието демонстрациите да не пречат на движението и да не затрудняват работата на граничния пункт. На протест излязоха само служителите, които не са на работа. Дейността на граничния пункт "Кулата" се извършва нормално.

15% увеличение на заплатите, спешен ремонт на сега действащия и подготовката на изцяло нов закон за МВР, обвързване на възнагражденията на работещите в МВР със социално измерим показател – средна или минимална работна заплата. Това са основните искания на протестиращите полицаи. Относно добавените 55 милиона в бюджета на МВР при подписването на Колективния трудов договор, Атанас Леондев, един от организаторите, заяви, че става дума за средства за увеличение на основното възнаграждение, като изчисленията не са направени диференцирано, а е решено всички да получат една определена сума. Това не ни задоволява, каза Леондев. Той е категоричен, че заплатите трябва да бъдат увеличени с 15%.

В рамките на следващите 10 години бюджетът на МВР трябва да бъде увеличен двойно, за да се гарантира нормалната работа на ведомството и достойното заплащане на служителите. Това каза председателят на Управителния съвет на Синдикалната федерация на служителите в МВР Валентин Попов на граничния пункт "Станке Лисичково", където на протест се събраха около 30 служители на ведомството.

Гранични полицаи, пожарникари и служители на Областната дирекция на МВР бяха категорични, че няма да се откажат от протестната форма за натиск върху политическото ръководство на министерството, докато не получат гаранции за 15% увеличение на заплатите и започване на работата по изработване на изцяло нов закон за МВР.

Протестите на полицейските служители може да продължат и след Нова година, като определената дата е 5-и януари.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст