Грузия осъди бившия си президент Саакашвили на 3 г. затвор

Саакашвили

Съд в грузинската столица Тбилиси осъди днес задочно бившия президент Михаил Саакашвили на три години затвор за "злоупотреба със служебно положение", предаде Асошиейтед прес. 

Той бе признат за виновен, че през 2008 г. е помилвал 4-ма офицери от полицията, осъдени за убийството на банкера Сандро Гиргвлиани, като е пренебрегнал държавната комисия по помилванията. 

Според разследването по "делото Гиргвлиани"  Саакашвили, тогавашният вътрешен министър Вано Мерабишвили и още редица други длъжностни лица "са прикрили престъпление, извършили са фалшификация на резултатите от следствието, прикрили са участието в престъплението на високопоставени лица и са им помогнали да избегнат отговорност", уточнява ТАСС, цитирайки обвинителния акт. 

Саакашвили напусна Грузия през 2013 г., няколко дни преди да изтече срокът на пълномощията му, после живя в САЩ и в Украйна. През май 2015 г. той получи украинско гражданство, а през декември същата година грузинското гражданство му бе отнето. Украинският президент Петро Порошенко го назначи за губернатор на Одеса, но след остри обвинения срещу държавния глава в корупция Саакашвили бе уволнен миналата година и по-късно бе лишен от украинско гражданство, докато бе в чужбина. Той обаче се върна в Украйна през септември 2017 г. и поведе големи протестни акции срещу правителството. 

Сегашните власти в Грузия преди време поискаха от Украйна Саакашвили, срещу когото са повдигнати и други обвинения в родната му страна, да бъде екстрадиран, но Киев отказа. 

Самият Саакашвили, който в момента е в Украйна, реагира веднага на днешната присъда, като писа във Фейсбук, че тя е "напълно незаконна и противоречи на всички международни, национални норми и на здравия смисъл". "Да съдиш президента за това, че е използвал правото си да помилва, което не може да бъде ограничено по никакъв начин, говори за изцяло политическия характер на това съдебно дело", посочи той. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст