Има изкривяване на свободния пазар на ток

ток

Има изкривяване на свободния пазар на ток. Около това мнение се обединиха енергийните експерти Атанас Тасев и Константин Стаменов пред БНТ.

Хлябът и млякото, обаче няма да поскъпнат заради голямата конкуренция, прогнозира Стаменов. Най-засегнати след скока на цената на тока за бизнеса са енергоинтензивните производства, но и малките производства като машиностроене и лека промишленост.

"Елементарното обяснение е конюнктура. Сега имаме некласически либерализиран пазар. Той все още не е достатъчно ликвиден, при което голяма част от дребните търговци, които влязоха в пазара с ниска цена, не успяха да издържат. Защото основният проблем е балансирането на електроенергията. Трябва да се научим да живеем в условията на пазар", заяви Атанас Тасев.

Според Константин Стаменов проблемът се дължи на това, че няма достатъчно конкуренция от страна на производството на електроенергията.

"След като няма достатъчно конкуренция естествено, че могат да се получат изкривявания. Пазарът не е подреден, не е достатъчно либерализиран, не достатъчно ликвиден, не е достатъчно контролиран. Миналата година имаше сделки за 100 млн. лева в рамките на 17 секунди при непазарни цени. И се оказа, че няма механизъм, по който да бъдат санкционирани участниците в тези сделки", заяви Константин Стаменов.

Според Стаменов трябва да се подреди пазара, да се довършат реформите, трябва да има прогнозируемост. Не може цялата икономика да зависи от един пазар, който не е подреден и не е прозрачен.

Според енергийния експерт проф. Атанас Тасев начинът да се спрат спекулациите е да се въведе динамичен модел на електроенергийния пазар. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст