Кале е най-близкият европейски град до Англия

град Кале

Ла Манш или Ламанш (на френски: La Manche – ръкав; на английски: English Channel – английски канал) е проток, отделящ Великобритания от континенталната част на Европа. И не веднъж е спасявал Острова от мераците на европейски завоеватели.

Ла Манш има важна охранителна роля за Великобритания в редица войни в региона. Проливът се явява важен морски път, който свързва големите пристанища на Северно море ( Ротердам, Хамбург и др.) с Атлантическия океан. Ла Манш е важно условие за развитието на градовете във Франция и Великобритания, разположени на брега на пролива. Проливът се характеризира с преобладаващо мъгливо и ветровито време, което затруднява корабоплаването в него. От 1994 г. под най-тясната част на пролива, в резултат на френско-британски проект, е изграден Тунел под Ла Манш, известен още като Евротунел – важно пътно съоръжение за Западна Европа.

Откъм континента Ла Манш граничи с Франция. А тук е Кале (на френски: Calais, на нидерландски: Kales) – град в Северна Франция – най-големият в департамента Па дьо Кале. Кале се намира на протока Па дьо Кале (Доувърски проток), най-тясната точка от Ла Манша, широк само 34 километра. Той е най-близкият до Великобритания френски град и няколко века е бил под английска власт. Белите скали на Доувър могат лесно да се видят оттук при ясно време.

Поради своята близост до острова Кале още от Средновековието е важно пристанище и много важен център за транспорт и търговия с Англия. Градът попада под английски контрол през 1347 г. по времето на Едуард ІІІ и се е превърнал в процъфтяващ център за производство и търговия с вълна и платове. Градът е наричан "най-яркото бижу в английската корона", поради голямото му значение за търговията с калай, олово, дантели и вълна. Освен това Кале е осигурявал идеален плацдарм за нападения над Франция. Градът остава териториално притежание на Англия чак до 1558 година, когато французите го завладяват.

Старата част на града (Северно Кале), в рамките на старите градски стени, се намира на изкуствен остров, обграден с канали и пристанища. Новата модерна част, или Сен Пиер, се намира на юг-югоизток от нея.

В центъра на стария град е Place d”Armes с Tour du Guet или часовниковата кула, построена през 13 век. Тя е използвана като фар до 1848 г., когато е построен нов фар на пристанището. Това е един от най-големите площади в града, а по време на Средновековието някога е бил сързето на града. По време на английското управление той става известен като Пазарният площад (Place du Marche). След отвоюването на Кале от французите градът получава правото да провежда панаир два пъти годишно на площада, който все още съществува и днес, както и оживен пазар всяка сряда и събота.

Фар Кале (Le phare de Calais) е построен през 1848 г., като заменя старата часовникова кула, която е използвана за фар. Тази 55-метрова кула е електрифицирана през 1883 г. и автоматизирана през 1992-а. Стълбището има 271 стъпала, водещи до върха. През деня лесно се различава от другите брегови фарове по белия цвят и черен фенер.

Югозападно е църквата Eglise Notre-Dame, построена по време на английското управление на града. Това е може би единствената църква, построена в английския перпендикулярен стил във Франция. Той съдържа елементи от фламандската, готическата, англо-норманската и турорската архитектура. Църквата е посветена на Дева Мария и построена под формата на кръст. В нея е сватбената церемания на бившият френски президент Шарл де Гол и съпругата му Ивон Вендроуе.

На юг и срещу Парк Сен Пиер се намира Hotel de Ville (Кметството). Сградата му е построена във фламандски ренесансов стил. Една от най-забележителните забележителности на града е високата 74 м часовникова кула и кабанарията от 16 и началото на 17 век, които са защитени от ЮНЕСКО.

Днес Кале се посещава от над 10 млн. туристи годишно. Освен че е ключов транспортен възел, градът е важно рибарско пристанище (с няколко забележтелни пазара) и място за транспортна (фериботна) връзка между Франция и Англия, а около 3000 души все още работят в две фабрики за дантела, с която градът е известен.

Кале се намира на 288 км на север по шосе от френската столица Париж, приблизително на 3 часа и 15 минути. Град Кале привлича с много още забележителности и заслужава да се види, в който и да е сезон.

Град Кале в изкуството

През 1880 г. управата на града избира Огюст Роден да създаде статуя, представяща жителите на Кале в момента на предаването си на 3 август 1347 г. след обсадата на англичаните. През 1884 г. той започва да работи над скулптурната група. "Гражданите на Кале" е завършена през 1888 г. и се превръща в една от най-известните творби на Роден. Днес тя е точто пред кметството.

През 1836 г. композиторът Гаетано Доницети написва опера, озаглавена "Обсадата на Кале".

От другата страна на протока е Дувър (на английски: Dover, на латински: Dubris, правилен правопис по правилата за транскрипции Доувър) – град в Англия, край протока Па дьо Кале, където завършва Евротунелът. Около 30 хил. човека живеят в най-близкото до континента населено място на Острова. То е  жп възел, има пристанище и фебирот, който пътува до френския Дюнкерк. В Дувър са развити корабостроителната и хартиената промишленост, градът е и морски курорт. Градът е основан от римляните.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст