Кой е убитият днес в София Петър Христов?

Петър Христов

49-годишният бизнесмен Петър Христов беше убит тази сутрин в столичния квартал "Манастирски ливади". Тежкото престъпление беше извършено пред офиса на компанията за млечни продукти "Лактима", сочи Нова Тв.

Петър Христов е роден на 17 ноември 1968 г. в Силистра, израснал е в Самоводене, припомня сп. "Мениджър". Възпитаник е на средното сержантско военно училище в Горна Оряховица и на Висшето военно училище във Велико Търново. Завършил е пълния курс на обучение със степен магистър по финанси в Свищовската стопанска академия.  През 2008 г. е удостоен с наградата „Велико Търново” за принос в развитието на града, а през 2009 г. – с на приза „Дарител“ на Националното сдружение на общините.

Семеен,  има дъщеря и син.

Петър Христов е член на Съвета на директорите и е един от хората, които представляват холдинга „Пропъртис Мениджмънт Груп”, става ясно от Търговския регистър. Холдингът обединява дружества от хранително-вкусовата промишленост, инфраструктурата, строителството, туризма, финансови и консултанстски компании и е собственик на "Лактима" ЕАД.

През 2013 година Петър Христов е издигнат от три организации на ГЕРБ за кандидат за депутат, но той си прави отвод като казва, че ще е по-полезен като бизнесмен.Той е и един от основните спонсори за лечението на Мануела Горсова, младото момиче, което пострада тежко, след като шампионът по фигурно пързаляне Максим Стависки го блъсна на пътя.

През 2014 година Петър Христов получава от името на "Лактима" ЕАД специален приз „Скритото добро“ от Столична община. Причината – компанията участва в много инициативи на общината, активно подпомага благотворителната кампания „Нека бъдем по-добри“, а почти всички нейни служители в София са били доброволци при организирането на Фестивала за поп и рок музика в София.

И малко сенчеста информация от медиите:

Освен с близкото си познанство с Цветан Цветанов, Петър Христов е известен и като приятел на бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров. Само преди няколко месеца бившият главен секретар на МВР Калин Георгиев индиректно посочи Христов, като човека, допринесъл най-много за разкриването на т. нар. банда за отвличания "Наглите", която бе разбита по време на първия мандат на кабинета "Борисов".

"Не съм го казвал досега, но сега ще кажа, че благодарение на Цветан Цветанов хванахме "Наглите", каза Георгиев в интервю за Нова телевизия. "Тогава МВР получи информация благодарение на Цветан Цветанов, който беше министър. Той ни запозна с един човек, който после направи контакт с друг, от когото получихме информация. Не мога и нямам право да кажа кой е този човек", допълни Георгиев.

На въпроса на водещата дали това е "вътрешен човек" за "Наглите", той отговори положително и допълни, че по това време е установено изтичане на информация от МВР, за което няма наказани. Тогава започнаха да циркулират слухове, че става дума именно за Петър Христов, за когото има множество медиини публикации, че е бил част от силовата групировка СИК през 90-те години.

Името на Петър Христов се появи и по делото срещу бившия ръководител на антимафиотите във Велико Търново Орлин Тодоров, който през 2015 г. получи 3-годишна условна присъда за изнасяне на класифицирана информация именно към бизнесмена. Според обвинението срещу Тодоров, по което той бе признат за виновен, бившият антимафиот системно информирал Христов за хода на знакови разследвания като "Килърите", "Фалшификаторите" и делото за смъртта на бебето в горнооряховската болница, което в крайна сметка се оказа мъртвородено.

Според обвинителния акт Петър Христов знаел подробно за реплики, чути от подслушването на телефона на директора на въпросната болница – Миролюб Кожухаров.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст