Оборотът на Софийската стокова борса през 2017 година стигна 270 милиона лева

Оборотът на Софийската стокова борса през 2017 година стигна 270 милиона лева

8 януари 2018 / 14:46

София, 8 януари /Христо Воденов, БТА/ Оборотът на Софийската стокова борса /ССБ/ през 2017 година стигна 270 милиона лева, над четири пъти повече от търговията през 2016 година, когато тя беше 70 млн. лева, съобщи в Националния пресклуб на БТА Васил Симов, главен изпълнителен директор на ССБ. Най-голям дял в оборота има търговията с гор…

Годишен обзор на борсовата търговия в България – движение на цените и тенденции

Начало:

понеделник, 08 януари 2018, 13:00 

Край:

понеделник, 08 януари 2018, 13:44 

Организатор:

Софийската стокова борса 

 

…………

Оборотът на Софийската стокова борса се е увеличил 4 пъти за година

8.1.2018 Expert.bg  Източник: БГНЕС

Още по темата

< >Пшеницата и олиото поевтинели рекордно през тази година Двете най-големи стокови борси у нас се обединяват Цените на зърното по световните борсови пазари се раздвижиха

 

 

Цената на царевицата също остава стабилна през 2017 г. и сега тя се търгува на цени 160 – 170 долара за тон в нашия регион. Още през юни на ССБ е имало търсене и предлагане на биоцаревица, както и на биослънчолед, съобщи Белопитова. През октомври на ССБ е имало сделка за биоцаревица на цена 469,40 лева за тон.

Експерти очакват Китай да увеличи вноса на царевица и цената на стоката да се повиши, тъй като там вече се произвеждат подсладители от царевица, каза още Белопитава.

Цената на захарта пада през 2017 г. с 27-28% на световните борси. У нас цената й се понижи за една година с 16% от 1,30 лева преди година до 1,10 лева за килограм на едро в началото на 2018 г.

През миналата година цената на петрола се повиши с 16% на годишна база. Сега нефтът се търгува около 67 долара за барел при 45 долара за барел през лятото, отчетоха от ССБ.

Цените на горивата на Софийската стокова борса са стабилни и нарасналата цена на петрола не се отразява на цените – те са 1 700 лева за 1 000 литра дизел и 1 700 – 1 720 лева за 1 000 литра бензин. Газьолът се продава по 1 550 лева за тон.

ССБ ще дава редовна информация на седмична и месечна база за цените на горивата и така ще ориентира търговци и крайни клиенти, съобщи още Васил Симов.

……………..

Добре дошли в Софийска стокова борса АД (Sofia Commodity Exchange) – първия и най-голям организиран, концентриран и бързоликвиден борсов пазар в България. Тук, ползувайки се от традиционните за борсовата търговия гаранции и улеснения, Вие можете да осъществите бърза и сигурна покупка или продажба на големи количества стоки с фиксиран произход и доказано качество на истински равновесни пазарни цени. ССБ АД предоставя най-добрите в страната условия за активна търговия на едро – осигурява глобален пазар за бизнесмените, гарантира равновестни цени за търговците, улеснява снабдяването на производителите с необходимите им суровини и материали.

Софийска Стокова Борса АД няма ваканционен период, както нямат почивен ден търговците и бизнесмените, които тя обслужва. Правилата и процедурите на откритата дискусия между продавачи и купувачи осигуряват една публична, прозрачна, открита, цивилизована и честна търговия.

Hе забравяйте за специфичните предимства и гаранции, които Ви осигурява боросовата търговия чрез Софийска Стокова Борса:

● без некоректни и излишни посредници Вие ще намерите платежоспособен купувач;

● стоките, които Вие ще закупите са с гаранции за произхода и качеството си;

● сделките Ви ще бъдат сключвани винаги само при предварително посочена от Вас цена, с реална възможност за "подобряването" й на борсовата сесия;

● имате изключителен шанс за бърза реализация и постигане на благоприятен за Вас резултат, поради съсредоточаването на голям брой потенциални клиенти на ССБ.

…………

Софийската стокова борса АД  /Sofia Commodity Exchange/ е организация предназначена за осъществяване и развитие на стокова борсова търговия в България. Като акционерно дружество борсата осъществява дейността си въз основа на устава си, Закона за стоковите борси и тържищата и Търговския закон.

Борсата осъществява дейността си с цел:

1. изграждане на модерна пазарна инфраструктура;
2. създаване на условия за разширяване на контактите между стокопроизводители, търговци и потребители;
3. насърчаване на свободната конкуренция;
4. развитие на пазарните отношения.

Основните задачи в дейността на борсата са:

1. създаване, организиране и развитие на открит и конкурентен пазар за търговия със стандартизирани контракти на борсови стоки;

……….

От лятото пшеницата поскъпна с двайсетина лева за тон

С 16% поевтиня захарта за година

Монитор, МАГДАЛЕНА КОВАЧЕВА – понеделник, 08-01-2018 – 17:17

Оборотът на стоковата борса скочи 4 пъти през 2017 г.

За една година борсовите цени на захарта у нас паднаха с цели 16%. Това стана ясно от годишния обзор на Софийската стокова борса (ССБ) за 2017 г. Оказва се, че на българския пазар през януари 2017 г. бялата рафинирана захар в пакети по 1 килограм се е предлагала на едро на цена от 1,29 лева, а в края на годината цената е паднала до 1,09 лв./кг без ДДС, което е намаление с около 16 на сто.

Спад се отчита и при слънчогледовото олио в пластмасови бутилки по 1 литър. Понижението е от 7%, тъй като в началото на годината цената на едро е била 1,74 лева за бутилка, а в момента е около 1,62 лева.

 

По-малко е струвало и брашното

 

По 68 стотинки се е търгувал един килограм тип „500“, а в края на 2017 г. цената е паднала с 3 стотинки до 65 стотинки без ДДС, което е понижение с 4% на годишна база.

По отношение на хлебната пшеница експертите отчитат, че на всички международни пазари, както и в България, през юли 2017 г. цените са поели рязко надолу, в резултат на благоприятните прогнози на Световния съвет по зърното и Министерството на земеделието на САЩ за обема на производство, сравнено с ръста на потреблението в световен мащаб. У нас от януари до май цените са били на нива около 280 – 300 лева на тон без ДДС, докато през 2016 г. пшеницата се е търгувала по 300 – 320 лв./тон. През август обаче

 

цената е паднала до 273 лева

 

В края на годината обаче котировките се стабилизират около 280 – 300 лева.

Цената на царевицата също остава стабилна през 2017 г. и сега тя се търгува на цени 270-300 лева за тон в нашия регион. От борсата споделиха и факта, че за първи път през миналия юни купувачи са проявили интерес към биоцаревица, а през октомври се е сключила сделка на цена от 469,40 лева за тон без ДДС.

И при слънчогледа, както при царевицата, през месец юни се е появило

 

търсене на биослънчоглед

 

на цена от 800 лева за тон. Оказва се, че продавачи са се появили почти веднага с цена от 1150 лева за тон, но до края на декември са смъкнали цената до 1050 лева.

През миналата година цената на петрола се е повишила с 16 на сто на годишна база. Сега нефтът се търгува около 67 долара за барел при 45 долара за барел през лятото, отчетоха още от стоковата борса. Цените на горивата на Софийската стокова борса са били 1691 лева за 1000 литра дизел и 1716 лева за 1000 литра бензин.

Според окончателните данни оборотът на Софийска стокова борса се е увеличил 4 пъти за 2017 г., в сравнение с 2016 г. – от 66 488 607 лв. до 266 030 197 лв., а броят на сключените сделки се е увеличил внушително до 704 броя спрямо предишната година.

 

Правят борсов индекс за цената на горивата

Правят борсов индекс за цената на горивата. Това съобщи пред журналисти изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов.

„Имаме страшно много препоръки и искания от търговците на горива за борсов индекс на цените на горивата, тъй като имаме доста случаи на съвпадения за цена „продава“ и цена „купува““, категоричен бе Симов.

Той поясни, че по този начин ще може да се определя базисна борсова цена, с която да се информират журналистите и най-вече търговците и ползвателите на горива как се формира средната цена за седмицата, а след това за месеца.

„От тази цена пък ще могат да се влияят отделните потребители, производители и търговци, за да сключват своите сделки. Така че процес на разработване сме на тези т. нар. базисни борсови цени, които всяка седмица ще огласяваме на сайта си и те ще бъдат за ориентир на всички търговци, на които им предстои да сключват сделки“, поясни шефът на стоковата борса.

……………..

Бензинът и дизелът вероятно ще поскъпнат

9.1.2018 Сега, Румяна Генова

 

Снимка: БГНЕС

Антонина Белопитова, изпълнителен директор на ССБ, и шефът й Васил Симов разясниха пред медиите тенденциите в борсовата търговия.

Ако цената на петрола продължи да се покачва, бензинът и дизелът ще поскъпнат, прогнозира главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов в понеделник. От юни насам котировките на нефта вървят нагоре, но това досега не се отразяваше съществено на цените на автогоривата у нас.

Оказва се, че през 2017 година именно горивата са били най-търгувани на борсата – на практика те заемат около 97% от стойността на всички сделки за нехранителни стоки. Така нашата ССБ се доближава до модела на световните борси, на които основно се търгуват енергоносители, химикали, метали, дървен материал, тъкани и др.

Екипът на ССБ се готви да направи полезни нововъведения. Обмисля се въвеждането на базисна борсова цена на бензин, дизел и т.н., а също и оповестяване на средна борсова цена на горивата". Софийската борса ще оповестява редовна информация на седмична и месечна база за цените на горивата и така ще ориентира търговци и крайни клиенти, обясни Васил Симов.

На ССБ са сключени сделки за над 266 млн. лева през изминалата година, което е четири пъти повече от 2016 г. В сферата на храните оборотите са се увеличи 11 пъти, и то при намаление на цените на много стоки. Сред поевтинелите са суровото слънчогледово олио, захарта и др.

Засега ни е отказано участие в търговията с ток и затова тя не минава през нас за съжаление, изтъкна шефът на борсата. Той посочи, че "държава и борса са несъвместими понятия, не виждам свободно участие на всеки засега. При наличието на КЕВР, при положение че те регулират цените, за каква борса става дума", запита риторично Симов.

……………          

  •  

Прогноза: повишение при царевицата, спад за захарта

08.01.2018 23:15; Мария Милкова

Над 97% от сделките на Софийската стокова борса са за горива при нехранителните стоки. Това каза изпълнителният директор на борсата Васил Симов на представяне на отчета за 2017 г.

Най-голям спад на цената се отчита при захарта, която се понижила с 27-28% на международните пазари. На българския пазар цената и през януари е била 1,29 лв. за килограм, а през декември 1,09 лв., което е спад с около 16%.

При хранителните продукти у нас се отчита спад на цената и при слънчогледовото олио с около 7% от началото на 2017 г. Намаление на цената с 4% е отчетено и при брашното, сравнено януари – декември 2017 г.

Търговията със зърно у нас през 2017 г. е преминала без сътресения, с цена около 280 – 290 лв. за тон, като 76% от сделките са били за хлебна пшеница. 13% от общите сделки в “зърно” са маслодаен слънчоглед, с цена 640-700 лв. за тон у нас.

Царевицата е запазила стабилна цена през 2017 г., като се търгува около 160-170 долара за тон в нашия регион. От борсата уточниха, че юни е имало търсене на биоцаревица, а октомври е осъществена сделка на цена 469 лв. за тон. Очаква се Китай да увеличи вноса на царевица, като там вече се произвеждат и подсладители от продукта.

При нехранителните продукти, търгувани на борсата, горивата са над 97%. През 2017 г. петролът е повишил цената си с 16%, като през юни е бил 45 долара за барел, а към момента 66. Борсата подготвя предоставяне на седмична и месечна база за цените на горивата.

……………

Поскъпването на петрола ще повлече цените на горивата

Търговците настоявали ССБ да изработи борсов индекс на горивата

Ася Гардели                      9. Януари 2018 , брой: 5  

Възможно е повишение на цените на горивата през следващите месеци, ако се запази тенденцията за поскъпване на цената на петрола. Това прогнозира вчера изпълнителният директор на Софийската стокова борса (ССБ) Васил Симов. Поскъпването на петрола през миналата година е около 16 на сто. През юни миналата година тя е била около 45 щатски долара за барел, а през декември е достигнала 67 долара. Това е тенденция към непрекъснато повишаване на цената на петрола и ако се задълбочи, ще очакваме и поскъпване на горивата – на бензина, на дизела, прогнозира Симов.
Миналата година в ССБ е имало много запитвания от търговци на горива, които настояват да се изработи борсов индекс на цените на гривата и да се формира средна базисна борсова цена.  Търговията с горива и нефтопродуктите са присъствали най-силно в търговията на ССБ с дял от 97% от общия оборот на борсата през миналата година.
Оборотът на ССБ се е увеличил 4 пъти през 2017 г., в сравнение с 2016 г. – от 66 488 607 лв. до 266 030 197 лв., а броят на сключените сделки са нараснали внушително до 704 броя спрямо предходната година, като от тях 694 са от сектор "Нехранителни стоки". Увеличението се дължи на съживяването на някои отрасли и на активността на търговците, обясни още Васил Симов. През миналата година има спад от над 50 на сто на сделките със зърно, които са били едва 7 на брой. Но производството на пшеница е над потреблението и запасите за 2017 – 2018 г. са рекордни. Затова няма причина цената на пшеницата у нас да расте, категоричен бе Симов.
През миналата година цените на пшеницата бяха стабилни – около 180 долара за тон, имаше рекордно производство в добива, заяви другият изпълнителен директор на ССБ, Антонина Белопитова. В момента увеличението е минимално, от около 5%. Нашите конкуренти в износа са Русия и Украйна. При тях също нямаше големи разлики на цените – около 190 – 200 долара за тон. В България годината завърши с цени от около 300 лева за тон. Агресивен е износът на пшеница и ще продължи да бъде такъв, защото в Русия има рекорден добив на пшеница и е на първо място в света по този показател, а САЩ са вече на трето място, коментираха експертите. Цената на царевицата също стабилизира цената си – около 160 – 170 долара за тон на международния пазар, появи се търсене и на био царевица през изминалото лято, появиха се и продавачи от България. Така през октомври бе сключена сделка на цена 469,40 лева за тон био царевица, обясни още Антонина Белопитова.
"Отказано ни е да участваме в търговията с ток, за съжаление, въпреки че 15-20 години каним енергийната борса да станат наши партньори. Българската борса за търговия с електроенергия не ми прилича на борса, защото тя е и държавна", заяви Симов. Според него у нас няма либерализиран пазар на този отрасъл. Търговията с ток не минава през стоковата борса може би защото сме прекалено публични, прозрачни и коректни, допълни той.
……………. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст