“Сега е твой ред, България”

борисов

Откриването на храма "Свети Стефан" в Истанбул е сред акцентите на турския печат в понеделник (8 януари).

"Държавно откриване на историческата църква", пише в заглавие днес турският в. "Хюриет", като съобщава за церемонията вчера, с която бе открита реставрираната църква "Свети Стефан" в Истанбул в присъствието на премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Тайип Ердоган. 

"Не разграничаваме свободите" е заглавието, подбрано по темата от в. "Миллиет". Изданието посочва, че Ердоган и другите лидери са разгледали обновения храм заедно с религиозните водачи. Реставрацията на Желязната църква, както е известен храмът, продължи седем години, напомня "Миллиет". Турският президент отбеляза, че по всички земи, завладявани от предците му в миналото, на първо място са били гарантирани религиозните свободи. 

"Мирен град на религиите", гласи заглавието на "Хабертюрк".

"Президентът заедно с премиера на България Бойко Борисов откри за богослужения 120-годишната църква", отбелязва още изданието. Като напомня, че България е ротационен председател на ЕС, вестникът цитира и думите на Борисов, че през 2018 г. трябва да бъдат положени усилия за подобряване на отношенията между Турция и ЕС. Според "Хабертюрк" церемонията по откриването на Желязната църква, състояла се вчера, е била своеобразна "среща на религиите", като на нея са присъствали Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, главният мюфтия на мюсюлманите в България Мустафа Хаджи, вселенският патриарх Вартоломей и главният равин на турските евреи Исак Халева.

Според в. "Стар" от Желязната църква е било изпратено послание за толерантност към света. "Това откриване е послание до международната общност. В Истанбул различните религии и култури живеят в мир. Да съхраним тези творби е наша обща отговорност. На ред са османски забележителности в България", заяви Ердоган, цитиран от вестника.

В. "Гюнеш" също пише за "Послание до света от Балат" (квартала в Истанбул, в който се намира храмът), а "Тюркие" извежда в заглавие: "Сега е твой ред, България", като предава думите на Ердоган пред премиера Борисов, че и у нас има забележителности, които се нуждаят от ремонт, както и предложението на турската страна това да бъде направено съвместно. Турция реставрира Желязната църква в Балат, която има историческо значение за православните българи, а цената на ремонта възлиза на близо 16 милиона лири, отбелязва изданието.

В. "Милли газете" посочва, че църквата "Свети Стефан" е 14-ият храм, реставриран от Главната дирекция за вакъфите, правителствена институция, която управлява и извършва надзор над религиозните фондации в Турция. Преди нея са били реставрирани редица други исторически сгради като Голямата синагога в Одрин, църквата "Свети Николай" на егейския остров Гьокчеада, асирийската католическа църква в град Искендерун, църквата "Свети Георги" в истанбулския квартал Едирнекапъ и пр.

"Урок по цивилизованост за Запада" – така в. "Дирилиш постасъ" тълкува вчерашното откриване на българската църква "Свети Стефан" в Истанбул. Според изданието президентът Ердоган е показал на Запада какво представлява религиозната свобода, в момент когато, както посочва вестникът, "в страните от Европа се опожаряват джамии и се извършват расистки нападения срещу мюсюлмани".

"Йени месаж" пише за двойно откриване на църкви, като наред с откриването на храма "Свети Стефан" на Златния рог, споменава и за откриването на най-голямата православна катедрала в Близкия изток в Кайро от египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст