ВСС награди трима прокурори, четирима следователи и един служител от ОП – Велико Търново

съд търново

Трима прокурори, четирима следователи и един служител от Окръжна прокуратура – Велико Търново са наградени от Висш съдебен съвет с Грамота и служебна благодарност за проявен висок професионализъм.

Отличени са прокурорите – Невена Орманджиева, Катерина Лещакова и Мирослав Овчаров, следователите – Людмил Маноилов, Теменужка Хаджитанева, Стефка Иванова и Пламен Дачев и съдебния администратор Мая Йорданова.

Високата признателност е за работата им като лектори в Образователната програма „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратура.“, за компетентност при осъществяването й и приноса им за отличаването на ВСС със специалната награда на журито за 2017 г. в конкурса „Кристални везни на правосъдието“ на Съвета на Европа /европейска награда за иновативни практики, допринасящи за ефективността и качеството на правосъдието/.

Окръжна прокуратура – Велико Търново е от първите прокуратури, които активно се включиха в осъществяване на образователната програма на ВСС още при пилотното й стартиране през 2014 година и последователно четири учебни години участваха в провеждането й.

През първия учебен срок на тази учебна година прокурорите и следователите се срещнаха с ученици VIII и IX клас в „СУ „Ем. Станев“. Пламен Дачев – следовател в ОСлО във ВТОП участва съвместно със съдия Пламен Борисов в лекция на тема „Представяне на професията съдия, прокурор, следовател и запознаване със статута на магистратите.“ Следователят Стефка Иванова говори през деветокласници по темата за „Домашното насилие над малолетни и непълнолетни и мерките за защита на правата на жертвите.“ Прокурор Катерина Лещакова и следовател Людмил Маноилов запознаха осмокласниците с изключително интересната за тях тема – „Децата и компютърните/кибер престъпления“. През втория учебен срок са предвидени да се проведат още две срещи. Людмил Маноилов – завеждащ ОСлО при ВТОП ще разясни на учениците друга важна и интересна за тях тема – „Превенция срещу употребата на наркотични вещества. Престъпления, извършени от наркозависими лица.“, а следователят Теменужка Хаджитанева ще им говори за „Трафик на хора“.

Образователната програма е съвместна инициатива на ВСС и МОН и се реализира с доброволното и безвъзмездно участие на съдии, прокурори, следователи и съдебни служители от прокуратурите и съдилищата в страната. Отчита се като изключително успешна и полезна. Тя допринася не само за формиране и изграждане на правна култура сред учениците, но спомага за добиване на преки впечатления от подрастващите за труда и отговорността на магистратите и за създаване на реална представа за работа на органите на съдебната власт. Програмата е отчетена по време на парламентарен контрол през 2016 година, като добра практика и една от насоките по които МОН работи за формиране на правна култура сред учениците. Година по-късно същата програма получи европейска награда „Кристални везни на правосъдието“.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст