Фандъкова с призив: Използвайте повече градския транспорт

В присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова беше въведен тестово в движение електрически автобус. ...

Кметът на София Йорданка Фандъкова се нае да опише всички мерки, които Столичната община е взела по отношение на токсичния въздух в София. Тя съобщи, че местната управа извършва механизирано метене на основните булеварди, започвайки от бул. „Ботевградско шосе“ и бул. „Черни връх“. Взето е решение за миене на улиците в дни, в които няма опасност от заледяване заради ниските температури.

"Основните ни усилия са насочени за ограничаване на горенето на отпадъчни материали – гуми, отработено масло, пластмаси, едрогабаритни отпадъци, текстил и др.", заяви Фандъкова

Тя уточни, че продължава събирането на гуми, излезли от употреба, което започна през декември.

"До момента сме събрали около 3000 гуми в районите „Овча купел“, „Младост“ и кв. „Д. Миленков“ в район „Искър“. През уикенда откриваме още два пункта – в „Люлин“ и „Връбница“. Целта ни е гумите да не достигат до недобросъвестни граждани, които да ги използват за горене. Организираме и акция по събиране на текстил, която също има за цел да предотврати вторичното му събиране от контейнерите и горенето му", отчете столичната градоначалничка. 

И поясни, че: "От 20 декември по мое разпореждане и заедно с РИОСВ и Общинска полиция, извършваме проверки на пунктовете за събиране на вторични суровини и автосервизи. Съставени са 8 акта за нарушения, като глобите, които се налагат от РИОСВ, са до 4 хил. лв. Отново с цел да не допускаме горенето на отпадъци завишихме събирането на едрогабаритни отпадъци, които гражданите изхвърлят до контейнерите за смет."

Йорданка Фандъкова уточни, че Столична община няма правомощия да извършва проверки вътре в домовете на гражданите за използваното гориво за отопление, но искане на градската управа Министерство на околната среда и водите е стартирало процедурата по въвеждане на стандарти за твърдото гориво. "Целта ни е на пазара да не бъдат допускани дърва и въглища с високи нива на пепел и сяра, които са основни замърсители в зимните месеци.", уточни кметът на София. 

По нейни думи системата на БАН за предизвестяване за нивата на ФПЧ, като нейните прогнози са на сайта на общината.

"Моля гражданите, които имат възможност, в дните с прогноза за превишение да не използват твърдо гориво за отопление и да използват градския транспорт за всекидневните си пътувания в града.", призова Фандъкова. 

"Основните замърсители на въздуха в София са битовото отопление на твърдо гориво и автомобилния трафик. В края на декември работна група, начело със зам.-кмета по екология, внесе пакет от мерки, които да ограничат замърсяването от автомобилния трафик. Очакваме тяхното обсъждане в комисиите да започне", анонсира тя.

И добави, че преди дни в пунктовете за първоначална регистрация на КАТ започнаха работа и газанализаторите.

"Освен това трябва да имаме предвид и географските и климатични особености на града. Според учените от Института по метеорология, основна причина за завишените нива на ФПЧ през зимните месеци в София е т.нар. температурна инверсия. Това означава, че в Софийското поле, което е котловина, студеният въздух се задържа ниско в атмосферата и това не позволява естествената вентилация. Този процес може да се види и в температурата на въздуха – например, сутрешната температура в „Дружба“ е по-ниска от тази на Копитото. При температурна инверсия замърсителите остават ниско в атмосферата и се натрупват, което е и причина най-високи нива на ФПЧ да се засичат в часовете от полунощ до рано сутрин. Валежи, вятър и нагряване на земната повърхност от слънцето водят до възстановяване на нормалното състояние на атмосферата, при която топлият въздух е в ниските слоеве, а студеният – над него.", заяви още Йорданка Фандъкова.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст