Круизни кораби за продан

Магелан

Малко повече от година след като един от най-големите туроператори  у нас –  "Алфатур", заедно със свързаните с него  компании –  "Алфамарина БГ" ЕООД и "Алфамарина" ЕООД, провали коледните ваканции на хиляди българи, затъна в дългове и обяви фалит, започна и разпродажбата на активите.

През тази седмицата (на 8 януари) синдикът на една от тях "Алфамарина" ЕООД – Иво Велчевски, направи

неуспешен опит да продаде двата кораба  

на дружеството ("Магелан" и "Али Баба") и един магазин в Пловдив, собственост на Гриша Костов.  Кандидати за покупката им обаче така и не се намериха – въпреки ниската им цена.

Според адвокат Аделина Манова от офиса на синдика Велчевски, която е водила сделката при обявяването на търговете, е бил проявен интерес от няколко кандидат-купувачи, правени са огледи, но в крайна сметка никой от тях така и не е решил да участва в търговете.

Според официалното обявление за продажбата на 25-метровия моторен  кораб "Магелан", който по данни от обявленията за круизните пътувания с него има 120 места на долната палуба, 30 шезлонга и 50 пейки за сядане на пътниците на горната, се е продавал на 80% от оценката му, изготвена през септември миналата година  от "Консултантска къща Амрита"  ООД  за  34 140 лева.

Случаят с другия  20-метров  кораб "Али Баба" (64 места на долната палуба, 24 шезлонга на горната палуба, 8 места на носа и на кърмата) е идентичен. Началната му продажна цена беше  26 024 лева.

Безуспешен остана и опитът да бъде продаден магазинът на дружеството на пловдивската улица "Капитан Райчо" № 50, въпреки че обявената цена за него  беше 33 360 лева.

Според адвокат Манова и според експертизата на вещите лица, и двата плавателни съда са в добро състояние, но мераклии за тях, както и за продавания имот така и не се намерили. Сега предстои за следващата продажба да се търси купувач чрез пряко договаряне. Това, разбира се, ще стане, след като кредиторите на дружеството ще решат дали цената на продаваните активи да бъде намалена с още 20 на сто (каквато по принцип е практиката) и след разрешението за нея, което трябва да бъде дадено от съда по несъстоятелността на дружеството.

Очевидно имуществото на самофалиралата се компания

(молбата за предприемане на процедурата по несъстоятелност е подадена на 13 декември 2016-а от самия управител и собственик на дружеството Гриша Костов) е пренебрежимо малко в сравнение с дълговете му. Според списъка на кредиторите му, публикуван в Търговския регистър през март миналата година, само задължението към "Уникредит Булбанк" АД е близо 1.5 млн. лв. (1 487 596.24 лева).

Дружеството има задължения и към "Консорциум Марина Балчик"  АД  по договор за ползване на стоянка и услуги на яхтеното пристанище в Балчик. Не са разплатени и дълговете към "Ентърпрайз" ЕООД, които са зареждали круизните корбчета с алкохол и безалкохолни напитки. Националната агенция по приходите също е записана с дълг от близо 5 хил. лева.

Очевидно е, че имуществото на фалиралата компания далеч не може да покрие дори и една десета от тези дългове.

Тук е моментът да припомним, че фалитът на трите компании беше обявен точно в навечерието на коледните и новогодишните празници преди година. Трите компании, които вкараха в истински екшън както своите клиенти, които бяха предплатили зимните си почивки, така и Министерството на туризма, което трябваше да сърба надробената от тях попара, точно преди празниците.

Сега вече и трите компании, свързани с Костов, са обявени в несъстоятелност. Той беше управител и собственик на 90% от капитала на "Алфатур" АД, в чийто  борд на директорите влизаха  още Величка и Йордан Василеви. Костов фигурира и като едноличен собственик на фирмите "Алфамарина БГ" ЕООД , "Алфамарина" ЕООД и "Алфапропъртибилд" ЕООД,  които по същото време обявиха фалит.

Застрахователят на  туристическата фирма "Алфатур" – "Евроинс" АД, беше принуден да  заплати пътуванията и провалените почивки на клиентите на компанията, тъй като тя беше сключила задължителната застраховка "професионална отговорност". Полицата беше на стойност 1.4 млн. лв. и с валидност  до 31 декември 2017 година. По това време застрахователят обяви, че ще даде на прокурор случая заради  съмнения за умишлен фалит.

След дълга и мъчителна разправия стана ясно, че общо 571 клиенти са "изгорели" от фалита на "Алфатур" .  Двеста осемдесет и един от тях  са останали необслужени от обявената в несъстоятелност компания.  Общият размер на всички депозити и предплатени суми на клиентите на туроператора, за които так и не  получиха заплатените от тях туристически услуги, беше в размер на 716 853 лв., според официалното съобщение на застрахователя "Евроинс".

С други думи,

изпилите по една "студена вода"

от всички тези самофалирали се дружества са доста. Друг е въпросът, че може би в дъното на цялата история и да имаше някакви обективни причини, като например политическата ситуация в Тунис, Египет и Турция по това време, която срина туристическия пазар в тези страни за доста дълго време. Друг е въпросът кой в крайна сметка сърба попарата от недалновидността на нашите бизнесмени?!

Макар че никой не можеше да предположи подобно развитие на събитията, тъй като данните от финансовите отчети на "Алфатур" от последните години  далеч не показваха  "тежко" финансово състояние. През 2015-а  тя е имала приходи от 8.3 млн. лв. и макар да е отчетен спад от 6.3% на годишна база, дружеството е излязло на минимална печалба от 37 хил. лева.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст