През февруари рестартират концесията на летище София?

московски

До месец вероятно ще бъдат готови концесионните анализи на летище София, които правят Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие и тогава ще може да бъде рестартирана концесията на летище София. Това съобщи министърът на транспорта Ивайло Московски, който днес бе на официалното откриване на движението по новоизграденото трасе в столицата. Участие в събитието взеха още кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на изпълнителите и на възложителя.

Завършихме скоростната пътна връзка до летище София след повече от 14-годишно забавяне. През 2009 г. заварихме проекта в състояние, което не позволяваше неговото продължаване и това наложи да направим консервация на обекта, посочи Московски. През 2012 г., с решение на втория кабинет с премиер Бойко Борисов, осигурихме необходимите 13,7 млн. лева за довършването му и днес той е факт, два месеца предсрочно, заяви министърът. Финансирането е осигурено от бюджета на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Изграждането на естакадата е с голяма сложност от техническа и инженерна гледна точка и до момента у нас не бяха реализирани подобни проекти, съобщи транспортният министър. Новата пътна отсечка и връзката на софийското метро до летище София, ще доведат до значително облекчение на трафика към Терминал 2, заяви той. Днешното откриване символично можем да свържем и със старта на Председателството на Съвета на ЕС, което страната ни поема, акцентира още министърът.

Относно концесията на летище София, която бе спряна от служебния кабинет, през октомври 2017 г. бе подписан консултантски договор със Световната банка и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) да довършат предконцесионните анализи за аерогарата, като ги допълнят с наличните до момента данни за трафика на летището през 2015 и 2016 г. и юридически анализ за изминалите две години. След приключването на анализите търгът ще бъде рестартиран. Тези очаквания на държавата са разписани и в проекта за бюджет за 2018 г. В него е предвидено "до края на 2018 г. да бъде подписан концесионният договор", като заложеният еднократен приход от евентуалното отдаване на летището на нов оператор е в размер на 480 млн. лева. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст