Промени в закона ще позволят на КЕВР да контролира свободния пазар на ток

Министерство на енергетиката - Теменужка Петкова

Енергийното министерство подготвя законови промени, които да позволят на Комисията за енергийно и водно регулиране да упражнява контрол на свободния пазар на електроенергия. Това обясни министър Теменужка Петкова пред БНТ.

"Очакваното поскъпване на тока за бизнеса от февруари с между 30 и 60% е заради цената на свободния пазар. Петкова изтъкна, че държавата ще направи всичко възможно да подпомогне конкурентноспособността на бизнеса, за което са заделени над 280 милиона лева. На базата на законодателна промяна българският бизнес ползва държавна помощ, която се изразява в това, че бизнесът плаща по-малко за електричество до 30 юли 2018 г. Според нея, основна цел на правителството е българският бизнес да бъде конкурентоспособен", обясни Петкова. 

 "Свободният пазар, както всеки друг, има цени, които се определят от търсенето и предлагането. Години наред цената, която плащаше бизнеса, беше по-ниска от тази, която плаща потребителя. Тук става въпрос за пазарни отношения, държавата не може да я регулира. Цената на тока е вид стока и трябва да се свикне да се търгува с нея. Искахме в един откровен диалог да се поставят проблемите. Това, което държавата може да направи, е да предприеме действия, в случай че получи сигнал за картелни действия и нарушаване на конкурентоспособността, и да извърши проверка", каза още министърът. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст