Румен Радев: България може да ръководи процесите по създаването на обща европейска отбрана

КСНС Президентство

Участниците в Консултативния съвет за национална сигурност се обединихме се около позицията, че председателството в сферата на отбраната е голяма отговорност. Това заяви президентът Румен Радев след проведеното заседание.  КСНС бе свикан от Радев с тема за ролята на България за развитието на общата политика за сигурност и отбрана на ЕС в рамките на председателството. На "Дондуков" 2 се събраха премиерът Бойко Борисов и вицепремиерите Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева, министрите Валентин Радев, Владислав Горанов, шефовете на служби, председателите на парламентарните групи на ГЕРБ Цветан Цветанов, на БСП Корнелия Нинова, на ДПС Мустафа Карадайъ, на Обединените патриоти Волен Сидеров.

"Освен отговорност, не на последно място председателството е възможността за повишаване на сигурността. Също така засилване на сътрудничеството в областта на отбраната между страните членки на ЕС. В това отношение се обединихме, че трябва да има ускорено приемане на мерки, които да идентифицират всички области, проекти, научни звена, предприятия, така че да можем да участваме пълноценно в европейската отбрана. Важно е да осъществим активна комуникация с останалите държави членки. От съществена важност е, че можем ефективно да изпълняваме ролята на председател, заяви Радев. 

Той подчерта, че като председатели на ЕС трябва да покажем, че планираме отбранителната си политика по европейски образец.  

"Нашата отбранителна програма изисква програма за развитие за поне 10 години. Не на последно място интеграционните процеси и даването на европейската перспектива изкискват да имаме по-голяма свързаност в инфраструктурата и енергетиката, както и в отбраната, медицината, образованието. Накрая на заседанието стигнахме и до конкретни предложения до изпълнителната власт.", каза още Румен Радев.

Конкретните предложения към изпълнителната власт са: България да работи за реализирането на мерки и инициативи за постигане нивото на амбиция заложено в глобалната стратегия на ЕС, до 30 юни 2018 да финализираме преговорния процес за отбрана. Второ, до 15 март 2018 да се разработи пъна карта за програма 20/30 за развитие на отбранителните способности на въоръжените сили. До 31 март 2018 да се разработи план за участие в проекти на постоянното сътрудничество, генериращи перспективни способности, до 31 март 2018 да се разработи каталог на българската отбранителна индустрия. До 30 септември 2018 да бъде извършен преглед на националния план за повишаване разходите за отбрана на 2 % от БВП

Президентът приветства правителството, че прие план за повишаване на разходите за отбрана. "Този план е много важна основа, на който оттук нататък да градим нашите отбранителни способности. Стигнахме до важния консенсус, че този план остава открит и трябва да бъде преглеждан. Ние наистина се нуждаем от такава програма, която да обхване финансите в отбранителната система, каза Радев.

От заседанието стана ясно, че ще бъде създаден и научен център за Източна Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст