Шефът ми е жена

клм

Отминалата преди дни церемония за връчване на наградите "Златния глобус" неизбежно беше белязана от разразилия се през 2017-а холивудски скандал за сексуален тормоз около продуцента Харви Уайнстийн. Факт е, че признанията на актрисата Алиса Милано сякаш отвори кутията на Пандора – хиляди жени споделиха своите истории за сексуално насилие под хаштага #MeToo. Наред със сериозните теми обаче хората често са склонни да търсят под вола теле, предявявайки съмнения и претенции, които не може да бъдат определени по друг начин, освен като абсурдни. 

В началото на август миналата година сценаристка от САЩ на име Зоуи сподели в акаунта си в Twitter снимка на неочаквания подарък, който получила от началника си – сочна, зелена тиквичка. По думите й шефът подхвърлил зеленчука на нейното бюро, след което й намигнал. Коментаторите незабавно призоваха момичето да се оплаче от оскърбителния жест – тиквичката с продълговата форма им се стори – ни повече, ни по-малко –   демонстрация на желание за сексуална близост със Зоуи. "Не оставяй нещата така, подай съдебен иск за 2 млн. долара", посъветва я една потребителка.

На свой ред Зоуи беше направо втрещена от реакциите. Оказа се, че шефът й е възрастна жена, решила да почерпи подчинената си с тиквичка от собствената си градина. Сконфузените борци срещу сексуалния тормоз оттеглиха коментарите си, но историята неочаквано придоби друг обрат. Някои от дамите изведнъж се обидиха, защото всички веднага били приели, че само мъжете може да са началници. И дискусиите около туита на Зоуи избухнаха с нова сила.

В края на май 2017-а "плюс сайз" моделът (както наричат актуалните напоследък манекенки с повечко килограми) Тес Холидей се оплака в акаунта си в Twitter от постера на новия анимационен филм за Белоснежка. Режисьорът от Южна Корея преосмислил прочутата приказка, преобразявайки гномите в прекрасни омагьосани принцове. В интерпретацията му Белоснежка е доста пухкаво момиче, докато не обуе пантофките, които по вълшебен начин я превръщат в стройна девойка. Холидей се възмути от слогана на филма: "Какво щеше да се случи, ако Белоснежка не беше толкова красива?". "Как екипът по рекламата е одобрил това? Защо се смята за нормално да казваме на децата си, че да си дебела значи да си грозна?" – написа моделът. Абонатите подкрепиха Холидей и решиха да бойкотират филма, който все още не е излязъл на екраните.

През юли "плюс сайз" моделът Натали Хейг се обиди на съобщенията, който съседът й в самолета писал на приятелката си. Хейг имала място до аварийния изход. Мъжът на съседната седалка изведнъж започнал да нервничи и да крие екрана на телефона си от нея, докато си пишел с някого. Момичето решило да надникне в кореспонденцията, а след това дори да я фотографира, за да я сподели с абонатите си. Мъжът твърдял, че съседката му изглежда така, сякаш е погълнала цял мексиканец, че се страхува, че самолетът няма да излети с този товар, а накрая се оплакал, че е буквално затиснат в илюминатора.

Хейг се обидила сериозно на мъжа и му казала в очите всичко, което мисли за него. Той й се извинил и дори я поканил на вечеря, а след това историята бе разказана от много медии. Читателите се разделиха на два лагера – едните се съгласиха, че обидите са неприемливи, а другите прецениха, че четенето на чужда кореспонденция е неетично.

В края на ноември руски бюти блогъри се оказаха в центъра на расистки скандал с разлика от два дни. Отначало блогърът с потребителското име Саша Кет публикува в акаунта си в Instagram снимка в образа на афроамериканка. Често я намирали за твърде бледа и тя решила да смени радикално имиджа си. Руските абонати приеха благосклонно снимките, но внезапно появилите се американски потребители нарекоха момичето расистка и "кучка". Администрацията на Instagram на няколко пъти отстраняваше и възстановяваше публикацията заради многото жалби. Сега снимките са недостъпни.

Другият обвинен в расизъм е Сергей Любимов, публикувал в Instagram видео, на което се превъплъщава в чернокож с помощта на козметика. "Обичам всички оттенъци на кожата и именно това ме вдъхнови за този макиаж. Всички ние сме прекрасни и аз искам да го покажа", се казва в описанието към клипа. Въпреки това се намериха хора, които да го обвинят в подигравки с чернокожите.

Да изобразиш човек от друга раса се оказа лоша идея и за самите чернокожи. Особено ако това се прави на Хелоуин. Жител на Оклахома снимал двама гримирани афроамериканци и публикувал фотографиите във Facebook. Мнозина решиха, че мъжете осмиват "белия боклук"  – маргиналните привърженици на президента Доналд Тръмп с ниско ниво на образование, които живеят във фургони и от помощи за безработица.  Други отбелязаха, че ако бели мъже се бяха преобразили като тъмнокожи, скандалът щеше да е много по-мащабен.

Тенденцията на немислимите обвинения и претенции се разпростря дори върху такива безобидни неща като храната. През февруари 2017-а президентът на Исландия Гудни Йоханесон заяви на среща с ученици, че е "за" забраната за слагане на ананас в пицата. Той отбеляза, че отдавна би въвел ограничението, ако имаше достатъчно пълномощия, с което притесни и обиди сънародниците си, които обичат хавайската пица. След бурната реакция на медиите Йоханесон трябваше да се обяснява на страницата си във Facebook. Президентът писа, че се радва, че няма власт да забрани ананасите в пицата и че не би искал да живее в държава, където могат да се приемат такива закони.

Впрочем, ако някой има право да забранява някакви добавки във въпросния специалитет, това са италианците. В края на ноември миналата година те подадоха петиция в ЮНЕСКО, подписана от 2 млн. жители, в която настояват процесът на приготвяне на пица да се признае за изкуство. Организацията се вслуша в претенциите им и сега добавянето на ананас в пицата може да се разглежда като гавра с прекрасното. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст