Задържаха 169 мафиоти от престъпния калабрийски клан Ндрангета в Италия и Германия

германия полиция

При масирана полицейска акция, започнала в Италия и Германия, са задържани 169 мафиоти от престъпния калабрийски клан Ндрангета, съобщават медиите в двете държави. Иззети са ценности на стойност 50 милиона евро.

Според италианската агенция АНСА сред арестуваните са членове на мафиотските фамилии Фарао и Маринкола, трима кметове от региона Калабрия, както и управителят на провинция Кротоне Никодемо Парила.

Според АНСА по време на предхождащи следствени действия е било установено, че “престъпният холдинг” е развивал криминална дейност в Италия и зад граница за милиони евро, предимно в областта на винения и хранителния бранш, погребални агенции и фирми за извозване на боклуци. Това е не само смрадлив бизнес в буквалния смисъл на думата, а носи милиони мръсни пари.

В корупционните схеми са били замесени редица държавни служители, твърди източник от италианските карабинери. Не става ясно обаче, дали и немски чиновници са били включени в престъпната схема.

Според италианския в. “Република” 13 от задържаните до този момент 169 мафиоти са били арестувани в Германия. По данни на в. “Билд” арестите са били извършени на територията на югозападната федерална провинция Баден-Вюртемберг.

Според онлайн изданието на сп.“Шпигел” кланът Фарао-Маринкола от мафиотския октопод Ндрангета действа от години в западните германски федерални провинции Баден-Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия, както и в Саксония, намираща се на територията на бившата ГДР.

Полицейската акция в Италия и Германия продължава, очакват се нови арести.

Засега силите на реда и в двете държави отказват коментар. Очаква се по-късно днес да бъдат съобщени подробности за резултатите от удара срещу мафията.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

На 9 юни ЦИК отчете рекордно ниска избирателна активност. На какво се дължи това, според вас?

Подкаст