Първи борсов ден за Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF на Frankfurt Stock Exchange

: Николай Василев

С борсов код BGX днес започна търговията с дялове на Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF на Frankfurt Stock Exchange (XETRA), съобщиха от "Експат Капитал".

"Вярваме, че борсата във Франкфурт е естественият финансов хъб за глобална търговия с индекси от страните от Централна и Източна Европа и се надяваме стартът на търговията на индексния фонд върху SOFIX да е началото на дългогодишно партньорство с Deutsche Börse", каза Никола Янков, председател на съвета на директорите на "Експат асет мениджмънт", при официалното откриване на първия борсов ден за фонда. В първия час на борсовия ден бяха изтъргувани и първите 15 000 дяла от фонда на XETRA.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е първият български инструмент, регистриран за търговия на голям западен пазар. Фондът пасивно следва представянето на основния български борсов индекс SOFIX и е проектиран да предостави на международните инвеститорите ликвидна и диверсифицирана експозиция към българския капиталов пазар. Чрез него се преодоляват редица недостатъци, характерни за много от пазарите от Централна и Източна Европа, като липса на ликвидност, недостъпност, проблеми с международния сетълмент, високи транзакционни разходи, големи спредове и други технически фактори.

Expat Bulgaria SOFIX UCITS ETF е организиран и управляван от "Експат асет мениджмънт", от септември 2016 г. се търгува на "БФБ-София" с борсов код BGX.

Семейството от борсово търгувани фондове (ETF) на "Експат" е вече от общо 11 фонда, пасивно следващи движението на индекси от региона на Централна и Източна Европа. Освен индексния фонд върху SOFIX, това са фондове върху основните индекси на акции на Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Хърватия, Сърбия, Македония и Гърция. Планът на "Експат" е всички те да бъдат регистрирани за търговия освен на "БФБ-София", и на борсата във Франкфурт. Това би осигурило на международните инвеститори лесен и ефективен начин да управляват своята експозиция към конкретни страни от региона.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст