Съюзът на издателите представя Бяла книга за свободата на медиите

Запушена уста

Съюзът на издателите в България представя Бяла книга за свободата на медиите в България. В предаването „Преди всички“ Теодор Захов от Съюзът на издателите обясни: Бялата книга е ретроспекция на известни обществени факти, които се случват в България от десетина години насам и които доведоха до криза в свободата на словото и в условията, в които може да се работи и да се прави независима журналистика. Книгата е подготвена от журналисти, от членове на Съюза. Отразява основните процеси, които са се случили. В края има идеи и предложения. Книгата обхваща периода от 2006 година насам.

Концентрацията на голяма част медии в ръцете на Делян Пеевски, натискът от страна на институциите и икономическата криза са застъпени в книгата.

Разсипването на медийната среда води до липса на доверие на обществеността в медиите като цяло, подчерта Захов. По думите му, аудиторията не е в състояние да се ориентира кое е истина и кое не в потока от информация. Захов добави, че по този начин всички – и спазващите законите, и тези, които не ги спазват, се слагат под общ знаменател. Това води до разрушаване на авторитети, изтъкна той.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Откъде се информирате за предстоящия вот 2 в 1 на 9 юни?

Подкаст