ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Доналд Туск изнесе реч на български и рецитира стихотворението на Иван Вазов “Отечество любезно”

Доналд Туск

Доналд Туск обра овациите по време на церемонията по откриването Българското председателство на Съвета на ЕС в Народния театър. Туск впeчатли официалните гости с реч, изцяло на български език. Той откри речта си със стихотворението на Иван Вазов "Отечество любезно". 

Отечество любезно, как хубаво си ти!

Как чудно се синее небето ти безкрайно!

Как твоите картини меняват се омайно!

При всеки поглед нови, по-нови красоти…

"Тези думи на Иван Вазов улавят духа на днешното празненство. Тук съм като председател и като поляк. Защото като поляк разбирам колко много работа и усилия ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите на първо място сте творците на този исторически обрат, на тези нови, все нови красоти", каза Туск.

Председателят на Европейския съвет отбеляза ролята българския актьор Захари Бахаров в сериала "Игра на тронове" и се пошегува, че "историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от Игра на тронове, макар да няма дракони"

Той нарече българския народ наследниците на най-старата държава и допълни:

"Вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка. Кой друг да се заеме с тази важна и трудна задача? Вие винаги сте били решителни и смели, което показахте и през последните години. Ето защо, аз вярвам, че вашето председателство ще бъде толкова резултатно, колкото през 1994 г. беше Христо Стоичков на Световната купа."

В края на речта си Туск се пошегуваче с "министър-председател, който може да сплаши не един тракийски войн", председателството на България няма как да се провали.

Премиерът Бойко Борисов похвали Туск, като каза, че всяка реч след неговата би била неуместна. Той благодари на председателя на Европейския съвет, че е уважил нашата история.

"Имаме шест месеца, за да положим усилия не само за България. Трябва да оставим усещането у всеки българин, че ЕС прави нещо за него. Има тревога – кохезионната политика, европейския бюджет, големи проблеми в региона, в Крим нещата не се решават", посочи Борисов. 

Той добави, че не е добра ситуацията около Полша и отношенията между Хърватия и Словения.

Премиерът акцентира върху темите за Западните Балкани, общата европейска отбрана, земеделската политика и миграционната криза, която по думите му разделя жестоко ЕС. 

В края Борисов отново благодари на Туск и добави, че това е била най-хубавата реч, която е чувал в живота си.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст