ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ДСБ и Да, България: Софиянци, вземете си Витоша

Христо Иванов и Радан Кънев

ДСБ, Да, България и Зелените искат да бъде разтрогнат или ревизиран приватизационният договор с Витоша ски, така че да се осигурят функциониращи лифтови съоръжения в планината. 

Трите формация, дадоха брифинг, на който настояваха още Столична община да предвиди средства в бюджет 2018 за: евентуалното премахване за сметка на собственика на съоръженията, за които след проверка бъде установено, че са опасни и за които собственикът отказва да се погрижи и подобряване на автобусните маршрути с по-редовно разписание и връзки, както и с използването на автобуси на природен газ или най-добре електрически превозни средства. 

Партиите искат и да започнат публична дискусия за цялостно развитие на туризма, която да включва следните мерки:

– разработване на цялостен план за интегриран достъп до планинаната и ангажимент на общината в поддържането на туристическата и комуникационна инфраструктура;
– разработване на цялостен план за развитието на ски и други спортове на Витоша с приоритет детския и масов спорт;
– оценка, за целите на следващия план, на възможностите за връзки между съществуващите писти и трасиране на нови, без излишна сеч и премахване на морени, както и за възстановяването на съществуващите по-малки трасета;

Сегашното положение, при което достъпът до планината е силно затормозен, ски се карат на една сериозна писта, а практически всички съоръжения са опасни и/или неработещи, е крайно недопустимо. И отговорността е споделена между управляващата номенклатура на ГЕРБ и "Витоша ски ЕАД“, заявиха представители на трите формации. 

Затова ние, насърчавайки софиянци да си поискат Витоша обратно, започваме подписка за връщането Витоша на нашия град и ще организираме публична платформа за дискусия, която да предложи визия за развитието на Витоша, заявяват от ДСБ, Да, България и Зелените. 

Междувременно председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков опроверга информацията на трите партии:

През последните два дни в публичното пространство се разпространява една лъжа, която се чувствам длъжен да опровергая. Твърди се, че решението за приватизация на "Въжени линии" ЕАД през 2007 г. е гласувано от групата на ГЕРБ в Столичния общински съвет. Да, гласувано е през 2007 г., но през месец юли (26.07.2007), когато в СОС все още няма нито един представител на ГЕРБ. За сметка на това там са БСП (19 човека), СДС (10), ССД (9), Гергьовден (6), ДСБ (6), Демократи за София (5), НДСВ (4) и 2-ма независими. В изпълнение на това решение агенцията за приватизация извършва процедурата и нейният тогавашен директор подписва договора. 

В опитите си да намеря изход от безумната ситуация със съоръженията на Витоша и достъпа до планината съм чел този договор многократно и винаги съм казвал, че той е обида за здравия разум. Първо, всеки договор за наем на гарсониера е по-дълъг и подробен от въпросния приватизационен договор. Второ, той не задължава дружеството „Витоша ски“ да предоставя услугата, т.е. те могат да работят или не, когато си поискат. Трето, задължението за инвестиции е всъщност пожелание. И най-важното, няма клауза, неизпълнението на която да е основание за разваляне на договора. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст