Нов поглед върху кукерските и африканските маски в галерия „Лампион”

Изложба „Маски“ представя галерия „Лампион” в София на 12 януари от 18.30 часа. Автор е Моника Христова. Представените картини в експозицията са вдъхновени от африкански, кукерски, италиански и погребални маски от якутската култура.

Изхождайки от „Прозореца на личността” на Джохари, който описва вътрешната комуникация на Аз-а сам със себе си и взаимоотношенията му с останалия свят, авторката реши да разработи темата „Маски“. В нея (прозореца) като матрица са представени човешкото поведение на основа какво знаем или не знаем за себе си и съответно другите за нас.

Личността е представена под формата на Арена или това е публична личност. Фасада олицетворява частната личност, Сляпото петно е поведението ни и Несъзнаваното е частта в съзнанието на човека, в която нито Аз-ът, нито другите знаят нещо за .Аз-а.

Изследваната и интерпретирана в представената експозиция част е Фасадата. Тя описва нещо, което човек знае за себеси, но не разкрива пред другите, което художничката свързва с Маската.

За авторката на изложбата, маската всъщност не е фасада, а е същността на човека -такъв какъвто желае да бъде, защото е важно като какъв те определя психиката ти, какво е твоето поведение в общуването с околните. Защото маската олицетворява същността ни и в никакъв случай не е само фасада, не е самооблик. Не напразно човек избира маска, следователно тя също има характер. Външният облик на човека показва какви очаквания бихме имали от него, защото всичко което показваме като реч, визия, действия и отношение в общуването ни към света говори за самите нас невербално.

Представените картини в експозицията са вдъхновени от африкански, кукерски, италиански и погребални маски от якутската култура.

Календар „Кукерски маски“ – 2018  Картините са инспирирани от възобновяването на фоклорни образи, елементи и символното значение на
цветовете (черен– земя, червен – плодородие и бял – вода) и животните (бик – необузданост, козел – символизира сила, но и похотливост, и овен – символ на могъщество и изобилие). Те се развиват до декоративни кукерски маски с релефни елементи, съчетани с геометрията на фолклора.
Идеята за изобразяване по нов начин на кукерската маска, показва човешката представа за духовната потребност от изгонването на злото и пълноценна връзка с обновената природа.

Картините имат за цел да изведат събирателен образ на миналото, което макар и езическо ни води, и ние вярваме в него. Вярваме, че ще се изгони злото и природата ще се възобнови. Така е и с човешкото съзнание, когато се освободи от ненужни мисли и страхове –дава път на
обновения и чист дух.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Как смятате, промените по бул. "Витоша" и бул."Патриарх Евтимий" ще подобрят ли организацията на движението в центъра на София?

Подкаст