ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Само БСП внася вота на недоверие

Парламент

Социалистите ще внесат сами вота на недоверие към правителството на 17 януари, а ДПС ще го подкрепи в пленарната зала. Това стана ясно след среща между лидерите на двете партии Корнелия Нинова и Мустафа Карадайъ в първия работен ден на парламента за тази година – четвъртък (11 януари).

Нинова обяви в кулоарите на Народното събрание, че левицата е готова с мотивите. Те са били обсъдени от Изпълнителното бюро и то е взело решението БСП самостоятелно да внесе вота като темата остава същата –  провала в борбата с корупцията.

Лидерката на червените обясни този ход с думите: "Дали ДПС ще ни подкрепят в дебатите с гласуването, е тяхно политическо решение. Мотивите да направим това е, че ние имаме принципни различия след изказването на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, което беше потвърдено от депутати колеги от ДПС, основно в две неща. Първото е тяхното мнение, че няма готова опозиционна сила, която да поеме управлението. Второто е призивът и към вас медиите и към нас, да се пази стабилността и сигурността на страната. Съгласна съм по принцип, че България има нужда от сигурност и стабилност, но за нас основният генератор на несигурност е правителството на Бойко Борисов. Събитията от последната седмици го доказват. Не смятаме, че има стабилност, в която и да е система", подчерта Нинова.

Малко по-късно, също в кулоарите, заместник-председателят на парламентарната група на ДПС Йордан Цонев съобщи, че движението ще подкрепи вота на недоверие и ще гласува против правителството, но с неговите си мотиви и аргументи. "Имаме решение за вота на недоверие и то много отдавна, взето на нашия най-висш форум между две конференции – на Националния съвет. Решението ни не е за един вот, а за вотове, и добре обосновано", каза той.

Цонев допълни, че не са били потърсени нито между Коледа и Нова година , нито след празниците. "Днес разбрахме, че БСП вчера на свой форум са взели решението да внесат вота сами. Днес Корнелия Нинова уведоми Мустафа Карадайъ за това решение. Вие преценете какво е това действие", коментира Йордан Цонев. След което обаче сам си отговори, че това действие на БСП показвало, че ако нямаш коалиционна култура в опозиция, много трудно би могъл да имаш такава в управлението. "Изкушавам се да кажа, че това решение на БСП доказва правотата в думите на Ахмед Доган. Думите му са снимка на политическата ситуация в страната. Те не предизвикват тази ситуация, а са констатация каква е тя", отбеляза зам. председателят на групата на ДПС в Народното събрание.  

В отговор на въпрос дали ДПС се разграничава от мотивите на левицата, Цонев изтъкна, че още не са видели мотивите. "Нямаме достатъчно депутати да внесем самостоятелно вота на недоверие. Във всички вотове на недоверие, които ще бъдат внесени, съобразно решението ни, ако не вземем друго, ще гласуваме срещу кабинета с наши мотиви и обосновка", бе позицията на представителя на движението.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст