Управляващите да настояват Шенген и еврозоната да влязат в дневния ред на ЕС

Парламент Мустафа Карадайъ

Стабилността на Балканите е в пряка зависимост от скоростта на протичане на процесите на присъединяване на страните от Западните Балкани, а също и продължаване и засилване на диалога Европейски съюз – Турция. Това заяви в пленарната зала председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ в декларация за началото на новата парламентарна сесия.

"Не си представяме, че може да бъде постигнато трайно стабилизиране на Балканския регион без включването на Република Турция, най-голямата и силна в икономическо и военно отношение страна в региона, в общоевропейските процеси, колкото и трудно да изглежда това към този момент", посочи Карадайъ, цитиран от БТА.

В ДПС осъзнаваме колко е важно за България да изпълним със съдържание ролята на председател на Съвета на ЕС, да покажем на нашите европейски партньори гостоприемство, организационен и управленски потенциал и активна роля при решаването на общоевропейските проблеми, и още – диалогичност и умение за задаване на посока, воля за необходимите реформи в ЕС и решение за това, посочи Карадайъ. Според него е важно също България да настоява в дневния ред на европейските институции да влязат и важните за страната ни теми – членството в Шенген, присъединяване към Еврозоната, както и темата за мястото на страните от Западните Балкани в ЕС. 
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кое ви кара да гласувате за конкретна партия или коалиция?

Подкаст