ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Британският строителен гигант Carillion обяви фалит, след като банките отказаха да го финансират

карилион

Британският строителен и аутсорсинг гигант Carillion PLC обяви, че тръгва по пътя на принудителна ликвидация след провал на проведени през уикенда кризисни преговори с търговските банки и правителството, на които банките отказаха да отпуснат повече средства на компанията.

Новината за фалит на Carillion може да постави под сериозен въпрос изпълнението на редица големи инфраструктурни проекти във Великобритания с оглед на факта, че строителната компания е един от най-важните правителствени доставчици, като осъществяваше редица обществени строителни поръчки – от болници до изграждането на железопътни трасета и поръчки за Министерството на отбраната.

В риск са и хиляди работни места, тъй като строителният гигант с 200-годишна история има над 43 хиляди служители по цял свят, от които цели 20 хиляди само в рамките на Великобритания.

Компанията беше принудена да стартира процедура на принудителна ликвидация след забавяне изпълнението на скъпоструващи договори и спад на новите поръчки, което доведе до поредица от предупреждения за нейните печалби и до загуба в рамките на първото британско финансов полугодие за над 1 млрд. паунда.

През последните дни не успяхме да осигурим финансирането, за да подкрепим нашия бизнес план и следователно с най-голямо съжаление стигнахме до това решение, заяви председателят на компанията Филип Грийн, цитиран от Ройтерс.

Това е един много тъжен ден за Carillion, за нашите колеги, доставчици и клиенти с които бяхме горди да работим в продължение на много години, допълни той.

Трябва да се има предвид, че кредиторите на Carillion включват големите банки Royal Bank of Scotland, Santander UK, HSBC и други, като компанията има дълг и пасиви за 1,5 млрд. британски лири.

Напрежението около строителния гигант се разрастваше в продължение на седмици, принуждавайки правителството да проведе редица кризисни срещи, за да обсъди как трябва да се реагира. Синдикатите и опозиционната лейбъристка партия твърдяха, че данъкоплатците не бива да спасяват провалената компания.

Лейбъристите призоваха за разследване на действията на правителството преди фалита на строителната компания Carillion.

Ние настояваме за пълно разследване на поведението на правителственото по този въпрос, посочи говорителката на лейбъристката партия Ребека Лонг-Бейли пред телевизия Би Би Си.

Компанията отправяше предупреждения относно нейните финанси през последните шест месеца и въпреки предупрежденията, правителството продължаваше да ѝ възлага обществени поръчки, посочи тя и допълни: Искаме да се уверим, че британският данъкоплатец няма да понесе загуби поради действията на правителството и на тази компания.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст