ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Стокообменът между България и Германия гони нов рекорд през 2017 г.

борисов меркел

Канцлерът на Германия Ангела Меркел ще бъде на работно посещение у нас в събота, 20 януари, по покана на министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от пресслужбата на кабинета. При срещата си двамата ще обсъдят приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, както и актуални политически въпроси за България и Европа.

Това е втора визита на канцлерката у нас. Пак по покана на Борисов най-влиятелната жена политик беше в София през 2010-а.

София ще е втората европейска столица, която Меркел ще посети, след като потръгнаха преговорите между консерваторите от ХДС/ХСС и социалдемократите за нова управляваща коалиция в Германия. Ден преди това тя разговаря в Париж с президента Еманюел Макрон. 

Германия е водещ външнотърговски партньор на България. В последните осем години стокообменът постоянно расте. Интересът на германските фирми към България се увеличава, показват числата. За 2016 г. износът за Германия е в размер на 3.214 млрд.евро (13.6% от общия износ и ръст от 11.1%). Вносът от Германия пък е на стойност 3.423 млрд.евро (13.1% от общия внос и ръст от 0.8%).

Очакванията са стокообменът между двете страни да достигне нов рекорд през 2017 година. Основания за това дават данните от периода януари-септември, през който България и Германия са си разменили стоки за 5.387 млрд. евро, което е ръст от 10.1% спрямо същия период на 2016-а. За съжаление салдото е отрицателно за страната ни.

Пълноправното членство на България в Европейския съюз от 1 януари 2007 г. оказа положително влияние върху развитието на двустранния стокообмен поради хармонизирането на процедурите и улесняването на вноса и износа. През последните години най-голям е износът на български текстилни изделия и облекла, машини, електроника, суровини и полуфабрикати, неблагородни метали и изделия от тях и други. При вноса преобладават машини и апарати, текстилни изделия и облекла, електроника, транспортни и превозни средства и съоръжения, химически и фармацевтични продукти и други.

Инвестиции

Германските компании са надеждни инвеститори, тъй като се ангажират дългосрочно. Парите им са разпределени равномерно по отрасли и региони в страната, повече от половината от тях са "на зелено" чрез създаване на дъщерна фирма или филиал, от което следва да се приеме, че германските инвеститори оценяват като привлекателни условията за бизнес в България.

По предварителни данни на БНБ за периода 1996 – септември 2017 г. преките чуждестранни инвестиции от Германия възлизат на 2.890 млрд. евро. От Българската агенция за инвестиции пък уточняват, че около 30% от 100-те най-големи инвеститори в България са германски или с германско участие.

Перспективата за бъдещи инвестиции е благоприятна и се основава на интереса, проявяван от германски компании към сферата на транспортна инфраструктура, енергетика, въгледобив и комунално стопанство, телекомуникации, химическа промишленост, машиностроене (вкл. производство на автомобилни части и детайли), електроника и електротехника, хранително-вкусова промишленост и др. отрасли.

Туризъм

Германия е водещ туристически партньор на България сред страните от Европейския съюз и е един от най-важните пазари за българския туристически продукт. През 2016 г. страната ни е посетена от 826 939 германски туристи (ръст от 32.8%, и трето място след Румъния и Гърция. За периода януари-септември на 2017 г. у нас са гостували  811 183 човека от северната страна, което е ръст от 5.7%, и трето място след Гърция и Румъния.

10 причини да се инвестира в България:

– Плосък данък от 10 % (данък върху доходите и печалбата),

– Атрактивно географско разположение на пресечната точка между Европа, Азия и ОНД,

– Стабилен валутен курс (българският лев е приравнен към еврото),

– Възможност да се достигне висока печалба въз основата на професионален мениджъмнт,

– Ангажирани, възприемчиви служители, които с желание подхождат към чуждестранни работодатели,

– Нарастващ потенциал за българи, завършили образованието си в чужбина, които биха се развивали професионално в България при наличието на подходящи условия,

– Силна германо-българска мрежа,

– Ниски разходи за персонал (средната работна заплата към края на миналата година е 532 евро),

– Значителен брой потенциални служители с немски език,

– Продължителност на полет до и от Германия около 2 часа.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст