ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Валери Симеонов ще се срещне с природозащитниците заради Пирин

Министерски съвет Бойко Борисов

Отново една от най-коментираните теми на правителственото заседание беше изграждането на втори лифт в ски курорта Банско. Изказвания на заседанието имаше от премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов и екоминистъра Нено Димов. 

Борисов припомни поетия ангажимент пред "Зелените" в Европейския парламент – забрана за движение на автомобили по пътя до ски пистите в курорта и да няма допълнително застрояване в природен парк "Пирин". "Важно е да знаят, че по-зелено правителство от нашето няма. Това е нашата позиция, много точна, ясна и зелена. Не става въпрос нито за хотел, тоалетна не може да се направи", посочи министър-председателят. 

Вицепремиерът Валери Симеонов пък акцентира, че решението за втори лифт е взето отговорно и той ще стане факт. И той като Борисов отбеляза, че друго няма да се строи. По думите му строителството в парка е забранено и от закона, и от плана за управление на "Пирин". 

"Ще се прави един нов лифт, нищо друго няма да се прави там. Добре е това да го казваме, да го повтаряме, за да не се спекулира. Най-малко ние ще позволим нарушение на закона. Точно обратното, законът ще бъде спазен", обещава Симеонов. 

Според него екологията е от първостепенна важност, но и зимният туризъм. Валери Симеонов изтъкна, че в момента Банско се задушава от ограничените възможности за транспортиране на туристите.

Вицепремиерът проведе среща с представители на протестиращите природозащитници по разпореждане на министър-председателя. "Това е нашата позиция – много точна, много ясна, много зелена. Изцяло свързана с опазване на околната среда. Единствената ни цел е този ангажимент, който имаме към хората в Банско, Разлог, туристическия бранш, да улесним качването на скиорите, сноубордистите и всички останали в планината и да намалим замърсяването от пътя", уточни Бойко Борисов. 

Екоминистърът Нено Димов пък увери, че "нито една керемида не може да бъде построена извън спортната и съпътстващата техническа инфраструктура".

"Нещо повече, ако погледнем целия парк "Пирин" и грижата, която държавата полага за него, през последните години прирастът на гора е много сериозен. На практика, ние сме може би една от малкото страни в Европа, в която имаме прираст на природни ресурси, така че от тази гледна точка може да се каже, че това е точно така", заяви Димов. Според него дизел и бензиновите коли при всички положения замърсяват много повече околната среда.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст