ЕК глоби компанията Qualcomm с близо 1 млрд. евро за незаконни плащания към Apple

епъл

В сряда Европейската комисия наложи глоба от 997 млн. евро (1,23 млрд. долара) на Qualcomm Inc., обвинявайки американският гигант за производство на микрочипове за незаконни плащания, направени към Apple Inc., който използва единствено чипове на глобената компания в своите iPhone и iPad, съобщава "Уолстрийт Джърнъл", цитиран от БНР.

Европейският антитръстов регулатор заяви, че Qualcomm е злоупотребила с господстващото си положение, като е платила милиарди долари на Apple в периода от 2011-а до 2016-а година при условие, че водещата в света компания за смартфони няма да купува микрочипове от нейни конкуренти и по този начин е възпрепятствала другите аналогични  компании да се конкурират на пазара.

Тези плащания не бяха просто намаление на цените, те бяха направени при условие, че Apple ще използва изключително чиповете на Qualcomm във всичките си модели на iPhone и iPad, заяви европейският комисар, отговарящ за защита на конкуренцията Маргрет Вестагер. Това означава, че никой конкурент не би могъл ефективно да оспори Qualcomm на този пазар, независимо колко добри са неговите продукти, допълни Вестагер.

Компанията Qualcomm може да обжалва решението на ЕС пред най-висшите съдилища в съюза, въпреки че дружеството ще трябва да плати наложената глоба и да промени своето поведение докато вървят съответните съдебни дела – процес, който може да отнеме години, посочва "Уолстрийт Джърнъл".

Днешното решение на ЕС е в резултат на разследване, което стартира през 2015-а година и представлява част от по-широката стратегия за стимулиране и подобряване на цифровите пазари сред 28-те страни – членки на съюза. Като част от този проект, Европейската комисия следи за спазване на стриктните правила за защита на личните данни, антитръстови разследвания и други правила в опит да възпре инвазията на големите американски технологични компании на стария континент.

Трябва да се има предвид, че през миналата година оторизираните власти в Тайван също наложиха глоба за 800 млн. долара на Qualcomm, която е водещата в световен план компания, предоставяща микрочипове за смартфони.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст