Илияна Йотова: Защо българите в чужбина не участваха в дебата за председателството?

илияна йотова

Фокусът в моята работа през тази изминала година беше работата с нашите сънародници зад граница. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на пресконференцията-отчет за една година от мандата си.

"Със силата на президентската институция искам да им кажа: България стои зад вас, зад вашите права, тя е гарант за тези права, но заедно с вас, ние можем да работим в интерес на България. Казах им навсякъде, че те са един огромен потенциал за България. Амбицията на мен и моя екип надскача отделни идеи и дори политики. Не гледайте на тази амбиция като на поредното издание на "Българския Великден", защото тази амбиция и тази политика надскача границата на един мандат. Това е политика с дългосрочна политика и всеки един държавник трябва да я продължи. Нека да бъдем реалисти – ние не можем да върнем всички наши сънародници у нас, но можем да работим много успешно за съхранение на българското самосъзнание, за завръщането на българското у тях. Можем да върнем децата им, тези, които искат да свържат бъдещето с България", заяви Йотова.

Тя недоумява защо българските общности в чужбина бяха изключени от темата за българското европредседателство.

"Българските общности, отделните личности в чужбина, могат да бъдат чудесно лоби на България, на българската наука, на българското образование, на българския бизнес. Аз недоумявам защо тези общности от старите политически диаспори или новата икономическа миграция бяха изключени изцяло от темата за Българското председателство на Съвета на ЕС, след като тези хора можеха да рекламират страната ни навън, каза още Йотова.

"С ясното съзнание сме, че тази политика не може да бъде самоцел. Срещнах се с българските общности в 10 страни с ясното съзнание, че решаваме конкретни проблеми. Очертавахме дългосрочни перспективи. Вчера един български министър каза фразата, че България в това председателство не трябва да има позиции, защото решенията се взимат от ЕС. Питам аз – а къде сме ние?“, запита вицепрезидентът.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст