Обвинителката на “Килърите” ги топи за разстрела на Петър Христов

Заместник главният прокурор  Ася Петрова координира действията срещу купувачите на гласове.

Заместник главният прокурор Ася Петрова очаквано хвърли камък в блатото на случая "Килърите". Това не е случайно, тъй като като обвинител по делото тя даде безспорен принос за окончателните доживотни присъди на Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов-Кеца, потвърдени през декември миналата година от Върховния касационен съд.

След като покрай убийството на бизнесмена Петър Христов се тиражира версията за съпричастност към покушението на осъдени членове на "Килърите", тази седмица Петрова даде силно рамо на тази хипотеза. Както е известно, първият, който се постара хипотезата да се наложи в общественото пространство, бе бившият вътрешен министър и настоящ шеф на парламентарната Комисия по национална сигурност и вътрешен ред Цветан Цветанов. Той  също направи невъзможното версията за пръст на "Килърите" в покушението срещу Христов да се утвърди като основна. Още на втория ден след убийството той словоохотливо потвърди ролята на бизнесмена в изобличаването на "Килърите". А месец-два по-рано в телевизионно интервю това направи и друг бивш висш МВР-ръководител – ексглавният секретар Калин Георгиев.

Някогашната фаворитка на Цветанов в екипа прокурори по делото "Килърите" Ася Петрова очаквано го подкрепи и доразви версията. Петрова, която в края на 2012 г. заедно с Цветанов бяха на триседмично посещение в САЩ, обяви, че член на бандата на "Килърите" прави опити да събере крупна сума пари, за да отмъсти на замесени в разследването срещу групата. "Един от тримата осъдени на доживотен затвор без право на замяна е търсел спешно 70 000 евро. Говоря за информация, която е буквално отпреди месец. По мой източник тази сума се търси с цел отмъщение спрямо лица, свързани с делото", сензационно заяви Петрова. Това тя научила от човек, който е говорил с осъдения.

Заместничката на Цацаров също припомни ролята на застреляния бизнесмен Петър Христов в операциите "Килърите" и "Наглите". "Имаше твърдения, че покушението е отмъщение, поръчано от затвора и което може да застигне още хора. Вярвам, че службите работят по сигнала. Би трябвало да работят", каза тя. Петрова спомена и за заплахите срещу бившия заместник-шеф в ГДБОП по линия на тероризма Валентин Цоновски и свидетеля по делото Боян Джамалов.

Както е известно, Джамалов беше свидетелят, който с показанията си допринесе за уличаването на Георги Вълев като поръчител на убийството на великотърновския адвокат Петър Лупов. Пред съда Джамалов разказа, че по поръчка на Петър Стоянов отишъл във ВеликоТърново, за да се срещне с икономическия съветник на Георги Вълев и да получи указания, кой трябва да бъде "наказан". Джамалов описа и всички действия на групата във връзка с тормоза и в крайна сметка за покушението над Петър Лупов. Благодарение на свидетеля прокурор Ася Петрова обяви тогава, че неговите показания са източник на преки доказателства за действията на Петър Стоянов както за подбудителството, така и за помагачеството при убийството на търновския адвокат.

На финала на делото "Килърите" през декември 2012 г. в Шуменския окръжен съд подсъдимият Георги Вълев на всеослушание заяви, че бизнесменът Петър Христов  е причина той да е в затвора. Има много апетити за имотите ми в Търново и това е един от мотивите да бъда компрометиран, каза в последните си думи пред съда Вълев. Той директно посочи Христов като човека, на когото са се отчитали всички не само в старата столица, но и в цяла Източна България. "Правиха разни срещи с мен и даваха да се разбере, че ДС и Петър Христов са едно и също нещо. Той сега демонстрира близост и с Бойко Борисов, и с Цветанов. Заяви преди време, че за две години ще завладее 22 имота в Търново, в това число и мои. Така и стана", каза тогава той. Той допълни още, че през 2010 г. братът на Христов се срещнал с него, като поискал Вълев да им отдаде под наем имот в центъра на града. "Отказах, предложих им да го купят. Те отказаха на свой ред и два месеца по-късно ме арестуваха" обобщи пред съда Вълев.

В последните си интервюта от килията напоследък Вълев обаче отрича, че с Христов са били конкуренти. "Не съм бил никога. Той не е хотелиер, аз съм хотелиер. Аз съм бил в хазартния бизнес, той не е бил. Той е бил в охранителния бизнес, аз не съм", заяви Вълев. В интервю пред национална телевизия той уточни, че косвеният виновен за убийството на Христов е този, който му е дал толкова много власт и бизнес, колкото той самият не може да се справи и да поеме. "Или пък той може, но се намесва грубо в чужди територии. Явно са големи интересите там. Аз смятам, че бизнесът го убива Петър Христов. Властта и бизнеса, която има той, с която той разполага", заяви Вълев.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст