Работодателите отказаха среща за тока

кражба на ток

Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОБР) са отказали среща в Министерството на енергетиката, в която са поканени за участие от зам.-министъра на енергетиката.

Министерството бе поканило за участие работодателите, държавните производители на електроенергия, организации на търговци на електроенергия, Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и синдикати. Мотивът за отказа е, че разговори в такъв формат вече са водени на два пъти.

От асоциацията обясниха, че отказват участие, защото срещи в подобен формат са провеждани вече два пъти, но не са довели до никаква промяна в ситуацията около българската енергетика и особено около неприемливите отклонения на „либерализирания“ пазар на електроенергия.

"Опитът ни показа, че няма никакъв смисъл да водим разговори с тези, които спекулират на пазара и създават настоящата опасна ситуация, в това число и с ръководителите на предприятията от държавния енергиен олигопол. Това ще бъде единствено загуба на време и създаване на погрешно впечатление у обществеността, че се предприемат някакви действия.

Ние сме изключително огорчени, че може би ще ни се наложи за ВТОРИ път през последните години да излезем на открит протест срещу ситуацията в българската енергетика. Вече имахме възможността да демонстрираме силата на единомислието между българските работодатели и работниците в предприятията на организирания бизнес. Всички помним как над 200 000 души протестираха в големите градове и София срещу безобразното повишаване на ценовата добавка „Отговорност пред обществото“, с която се финансират привилегиите на така наречените „американски топлоцентрали“ и на производителите на електроенергия от ВЕИ и чрез когенерация", се казва в писмото.

Преди дни работодателите заявиха по време на пресконференция, че енергетиката се управлява зле и се оплакаха от спекулативни оферти в търговци на електроенергия на свободния пазар. Те цитираха цена на тока от 100-120 лева за мегаватчас и заявиха, че ще подадат жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), както и че готвят протест срещу скъпия ток.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст