Столичното метро навършва 20 години

метро станция "Витоша"

На 28 януари софийското метро отбелязва 20 години от пускането в експлоатация на първия си участък. Той е между станциите "Сливница" и "Константин Величков". На този ден през 1998 г. потегля първото влакче на метрото с дължина 6,4 км и 5 станции.

Първото изпълнение, музика в метрото, ще бъде утре, 24 януари, на терасата на метростанция "Сердика 2". От 12.00 часа концерт ще изнесе "Дикси Бойс Бенд". До края на седмицата във връзка с годишнината се предвиждат различни музикално-артистични прояви, които ще се проведат в метрото.

Строителството им започва през 1979  г., когато е направена първата копка на станция "Вардар". 20 години по-късно, подземна железница има вече изградено трасе от  40 км.

В момента продължава изграждането на третия лъч на метрото, който ще бул. „Владимир Вазов“ и квартал „Горна баня“. Очаква се отсечката да бъде завършена през 2019 г., като строителството й се извършва по график. Прогнозното й натоварване е около 130 хил. души дневно. Чрез третия лъч трафикът ще се намали с до 25%, а вредните газове ще са с над 11 хил. тона годишно по-малко, изчисляват от Столична община.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст