Вотът – много шум за нищо

Парламент БСП внесе вот на недоверие Корнелия Нинова

Очаквано вотът на недоверие не мина. Той беше подкрепен само от левицата и ДПС, които събраха 103 гласа. 131 депутати пък застанаха зад кабинета.

БСП не успя да отиграе вота на недоверие на правителството заради провал в борбата с корупцията, който сама внесе. Нещо повече – левицата си вкара автогол. Вместо да се подготвят сериозно с железни факти за корупционни практики и схеми от различни райони на страната, социалистите отново извадиха предъвкваните вече няколко месеца "Суджукгейт", "Кумгейт" и други претоплени манджи. Дори ГЕРБ бяха по-подготвени за дебата от опозицията. Затова те лесно се справяха с обвиненията на депутатите от БСП и контраатакуваха, а Делян Добрев успя да нанесе съкрушителен удар на своята "мъчителка" Елена Йончева. Ако колегите на журналистката се ровеха и разследваха като нея в избирателните си райони, щяха да намерят множество доказателства за корупция в местната власт, които да размахат в лицето на управляващото мнозинство. Но те я оставиха "сам юнак на коня" и в тази битка Добрев успя да я уязви.

Няма по-благодатна тема от корупцията, ако една опозиция е решила да атакува управляващите, тъй като ГЕРБ е във властта вече десета година и никакви препратки към тройната коалиция, БКП и ДС не могат да извинят и оправдаят лошото управление, липсата на реформи и финансови злоупотреби на герберските "калинки" на по-високи и по-ниски позиции в администрацията.

Самите петчасови дебати по вота, проведени във вторник (23 януари), бяха "слаба ракия", а нивото отново махленско, за което допринесе и БСП. Защото корупцията в най-бедната и корумпирана страна в Европа не се бори с патетика и общи приказки. Левицата от три месеца подгрява обществото за този вот на недоверие и съвсем логично то очакваше да чуе нови разкрития и скандални факти за управлението. Но както написа един колега във Фейсбук: "Червените носеха в ръцете си онази информационна бомба, чийто взривател се беше загубил из парламентарните кулоари. Взривът не последва – неясно защо. С този проигран вот на недоверие БСП все повече затвърждава образа си на по-скоро приказлива, отколкото търсеща алтернативи опозиция. Ефектна, но не ефективна опозиция."

С този нескопосано изигран вот на недоверие и маргинализирания дебат по него Корнелия Нинова и социалистите де факто загубиха натрупаните дивиденти от президентските и парламентарните избори. А от тях се очакваше да надградят. Тъй като е ясно, че чисто аритметически правителството няма да падне, левицата твърдеше, че основната й цел е да постави проблемите с ширещата се корупция в центъра на вниманието на обществото, да засили фокуса му върху тази язва. Но целта не беше постигната. И пак от Фейсбук: "Соцпартията не осъзнава как все по-често играе това мачле на терена на Бойко Борисов. А на политическото игрище лидерът на ГЕРБ не обича да пада. Независимо колко често изпълнява пропуснатите дузпи…"

Не се чу нищо за приватизацията на "Булгартабак", на БТК, за КТБ. За сделки, при които са потънали или ограбени милиони и милиарди. И опозиция, и управляващи не споменаха нищо за човека, който бавно и методично изкупува държавата – корпулентния депутат от ДПС Делян Пеевски. Все едно, че той не съществува реално, а е виртуална проекция. Този факт доста озадачи публиката и единственият извод, който можеше да си направят хората, е, че и управляващи и опозиция задкулисно са свързани с въпросния преуспяващ бизнесмен.

Всъщност той не се появи в парламента, въпреки че се разглеждаше първият вот на недоверие срещу кабинета "Борисов 3", на чието избиране Пеевски присъства в пленарната зала за първи и засега последен път в 44-ото Народно събрание.

С отсъствието си блестеше и премиерът Бойко Борисов, който за пореден път неглижира парламента. От БСП го разкртикуваха и обвиниха в страхливост. Според Корнелия Нинова това е признание за провала на правителството в борбата с корупцията, заради което е и вотът на недоверие. Левицата настоя министър-председателят да бъде извикан, но парламентарният шеф Цвета Караянчева обясни, че той има важни международни срещи. По-късно се разбра, че докато се дебатираше проблемът с корупцията в пленарната зала, той се е срещал последователно с руския и турския посланици и е разговарял по телефона с премиерите на Сърбия и Македония. Едва ли тази негова международна активност е била толкова належаща точно в деня, когато се обсъжда вот на недоверие на правителството му. Но очевидно е намерил удобен начин да се измъкне.

"Уважаеми българи от всички политически цветове. Не се предавайте! Може да е трудно и бавно. Но рано или късно всеки, който краде, ще лежи в затвора. Преди да сме партийци, ние сме българи. Рано или късно, България ще стане нормална държава", обеща в емоционалното си слово Корнелия Нинова. Лидерът на социалистите посочи, че вотът на недоверие е за хората, за да имат смелост, сили, да ги освободи от страха и да им даде самочувствие, че никое правителство не е по-голямо от тях. Тя подчерта, че социалистите не искат просто да сменят едни, за да се хранят те. А искат да сменят 28-годишния модел на управление на страната. Но от последвалите дебати това не пролича.

Изказване на депутата от ГЕРБ Лъчезар Иванов ядоса БСП. Той припомни корупционни скандали около партията на бившите комунисти. Това провокира Драгомир Стойнев да отговори с припомняне кои видни фигури и депутати от ГЕРБ са били свързани с БКП или БСП, между които Цецка Цачева, Емил Христов, Пламен Нунев, Димитър Главчев, Данаил Кирилов, бащата на Цветан Цветанов, шофьор в ДС, и "перлата в короната" Бойко Борисов.

Дебатите по вота на недоверие към кабинета "Борисов 3" провокираха нов яростен сблъсък между хасковските народни представители Елена Йончева и Делян Добрев. В изказването си от парламентарната трибуна избраничката от БСП отново атакува колегата си от ГЕРБ заради "Кумгейт". Тя цитира Лъчезар Иванов, който каза по-рано, че силата на партия ГЕРБ е Бойко Борисов, който смело разбива всички корупционни схеми и коментира: "Очевидно ГЕРБ имат чувство за хумор. Така междувременно в условията на закачки и шеги корупцията се превърна в неизбежност. Тя вече е битов стандарт", каза Йончева.

Веднага след нея думата взе Делян Добрев, който този път беше подготвен с конкретни данни относно евентуалното облагодетелстване на опонентката си по времето на кабинета на Тройната коалиция, чийто премиер бе бившият й приятел Сергей Станишев. Той зададе конкретни въпроси на червеното острие.

 "Първият ми въпрос към вас е: дали имате фирма, която е съдружник 50 на 50% с офшорна фирма от Вирджинските острови. Общо капиталът на фирмата е 10 000 лв., обаче какво се случва? От тези 10 000 лв. фирмата на г-жа Йончева се задължава срещу вписаните 50 дяла да внесе 5000 лева. От друга страна, офшорката се задължава, срещу същите 50 дяла, да внесе 315 000 лева. Това са конкретни данни. Откъде са тези 315 000 лв. и за какво са дадени в тази ваша обща фирма", попита Делян Добрев. По думите му сред учредяването и вписването на въпросната фирма тя се е задължила да направи допълнителна парична вноска в размер на 250 000 евро.

"Ако се чудите в кои сметки са влезли тези пари, ще ви покажа удостоверение – КТБ, където "Авторска телевизия" на Елена Йончева е направила превод в размер на 5000 лева, а от друга страна – валутен превод в размер на 161 000 евро", подчерта Добрев. Той посочи, че според пълномощното за офшорната фирма упълномощено лице е Зорница Блъскова. "Ако потърсите в интернет информация за лицето Зорница Блъскова, ще видите, че тя е съдружник с лицето Георги Георгиев в една много интересна фирма – "Инвестмънт Проджектс" АД. Същата тази фирма е във всички доклади за източването на КТБ", коментира още той. След което попита Йончева дали е ходила в КТБ и тържествуващо извади списък, от който се вижда, че това е станало шест пъти.

Йончева пък призова, ако някой притежава информация за конкретни корупционни схеми, да внесе сигнал до прокуратурата и останалите компетентни органи. "Никога не съм използвала държавни или общински средства, нито съм участвала в държавен или общински бизнес", защити се тя.

Вицепремиерът от "Обединени патриоти" Валери Симеонов в типичния си стил обяви, че Корнелия Нинова вместо в Тереза Мей се е превърнала в "политическата Анита Мейзер". Соцлидерката не му остана длъжна и по повод недопустимия език и грубите обиди на вицепремиера, отсече: "Не трябва да се обиждаш, когато говори умен човек, а когато говори глупав, защо изобщо да се обиждаш?"

В крайна сметка дебатите по вота на недоверие оправдаха очакванията на някои анализатори, че ще се изродят във взаимни нападки и обиди, а БСП ще падне в собствения си капан.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст