ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

ЕЦБ: Силно темпо на икономическото възстановяване в Европа

ецб

Икономическото възстановяване на Европа е силно. Това заяви президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги по време на пресконференция, След като управителният съвет на институцията реши днес да остави без промяна основните си лихви и програмата си за изкупуване на облигации, съобщиха  Асошиейтед прес и БТА.

"Силното темпо на икономически растеж се е ускорило повече от очакваното през втората половина на 2017 година.", поясни Драги. 

Вниманието бе насочено върху въпроса кога банката ще прекрати месечното изкупуване на облигации за 30 милиарда евро, с което налива новонапечатани пари в икономиката, за да се вдигне инфлацията и растежът. ЕЦБ посочва, че изкупуването ще продължи до края на септември и по-дълго, ако е необходимо.

Силните данни за икономиката поставят въпроса дали банката ще може да сложи край на изкупуването през септември или ще избере да го продължи евентуално с по-бавно темпо.

Драги посочи също така, че неотдавнашното поскъпване на еврото е източник на несигурност за инфлацията на еврозоната, предаде Ройтерс.
 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст