Отчетите бойкотират спринта на цените

Гено Тонев

Портфолио мениджър, УД "Юг Маркет фонд мениджмънт" АД

 

Нищо особено не се случи на българския пазар на акции през изтеклата седмица. На фона на далеч по-интересната търговия на развитите пазари затишието у нас изглежда още по-забележимо. В началото на борсовата сесия в четвъртък три от четирите официални индекси  на "БФБ-София" отчитаха седмични понижения, като при SOFIX то е минус 0.47 на сто. Единственият печеливш към онзи момент е BGBX40.

В сърцевината  на мудните и безинтересни борсови сесии вероятно стои предстоящото оповестяване на предварителни годишни финансови отчети от публичните дружества. Крайният срок за това изтича на 31 януари и  предвид на важността им реакцията на инвеститорите при публикуването им често изглежда пресилена. Подобна нервност обаче към момента изглежда оправдана – след  орязаните като съдържание деветмесечни отчети (тази тема вече сме я засягали) годишните отчети ще са първите от половин година насам, в които всички публични дружества са длъжни да разкрият важна и изчерпателна информация за дейността си. Освен това заедно с отчетите обикновено се разкрива информация за годишните прогнози на мениджмънта на много публични компании, което само налива масло в огъня, карайки инвеститорите да реагират предимно емоционално на подобни новини. Обяснение за този ефект е, че на финансовите пазари се търгуват най-вече очаквания и нетолкова факти. А очакванията, колкото и да ви заблуждава някой, че са базирани на точни изчисления, в основата си се базират на  психологически нагласи. Те пък често се основават на съвсем скорошни събития и така текущите тенденции намират нови и нови поддръжници, с което стават още по-силни, привличат нови поддръжници и… така почти до безкрай. Или докато не се случи някое особено разтърсващо събитие, което поне за известно време да разкъса затворения кръг. Както и да са формирани обаче, нагласите на инвеститорите имат нужда да бъдат изтъргувани – често пъти сега, а не когато станат факти.

Като изключим растящото нетърпение покрай крайния срок за публикуване на отчети, трудно може да се отличи нещо интересно в търговията с български акции през последната седмица. За разлика от нас обаче, борсите отвъд Океана бележат рекорд след рекорд, при това с впечатляваща упоритост. От заразния оптимизъм на американците прихванаха почти всички пазари по света, макар новите рекордни стойности да не бяха чак толкова в Европа и Азия. Навсякъде обаче, както и при нас, в този период от годината се търгуват финансови отчети и очаквания за следващите тримесечия. Засега всичко изглежда розово, а на световния икономически форум в Давос вече се чудят за какво да си говорят – глобалната икономика расте с впечатляващи темпове, безработицата в развитите икономики е близо до най-ниските си нива в исторически план, потребителското и корпоративното доверие расте почти навсякъде, прогнозите за следващата година са повече от оптимистични… Какво би могло да се обърка?! Е, ще видим.

Оптимизъм има у нас, разбира се. Това че пазарът ни е малък и често неефективен, е колкото лошо, толкова и добро нещо. Да не забравяме все пак ударното начало на годината за компаниите от групата на "Химимпорт". Подобно рязко издигане неминуемо води до замайване от разредения въздух и почивките стават повече от необходими. Независимо от ограничения обхват и причините, които стоят зад впечатляващия ръст в цената на групата, една немалка част от инвеститорите взеха участие в спринта нагоре. Така че умора има, а и още е рано за генерални изводи и етикети. Да, пазарът ни е малък и неразвит, но вярвам, че все още не е изолиран в някой тих ъгъл, където вятърът на глобалния оптимизъм да не го достигне.

Добре, не вярвам, но силно се надявам.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст