Поморие излиза на протест срещу унищожаването на емблематичен парк

парк яворов поморие

Гражданска инициатива „Да спасим Яворовите скали” излезе с призив към гражданите на Поморие да се включат в протеста срещу унищожаването на емблематичното за града място.

Протестът, по време на който ще бъде отслужен и молебен, ще се проведе в събота, 27 януари от 11.30 часа до  кръговото кръстовище пред манастир „Свети Георги” и ще продължи до 12.30 часа.

Целта на събитието е публично да бъде изразено несъгласието на гражданите с решението на Общински съвет-Поморие да посегне на най-знаковото място в града – Парк „Яворов”, включващ паметника на великия поет, Яворовите скали и лятно кино „Яворов”.

С него ще бъде казано категорично „не” на парцелирането на територията под паметника на Яворов, преобразуването на част от нея в частна общинска собственост в полза на частен инвеститор, който планира на това място строеж на хотел, както и на бетонирането на Яворовите скали.

През септември 1899 г. поетът Пейо Яворов започва работа като телеграфист в пощата на Поморие (тогава Анхиало) и заживява под наем в дървена къща край морския бряг. В близост до къщата се намират скали, които са били предпочитано място за усамотение на талантливия поет през свободното му време. Яворов често идва на скалите, където прекарва часове в размисъл, взрян в необятната морска шир и черпи вдъхновение за своите стихове. Поетът напуска града през 1890 г., а местните жители изразяват почитта си към неговия талант, като кръщават скалите на името на Яворов и издигат паметник на това място. Днес около паметника и скалите е изграден приятен малък парк за почивка и разходка.

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст