Правителството оцеля: Цветанов скочи на президента Радев

Парламент посещение на Антонио Таяни - председател на Европейския парламент Цветан Цветанов

Народното събрание отхвърли вота на недоверие към правителството на Бойко Борисов. Гласуваха 234 народни представители. 103 депутати от БСП и ДПС гласуваха "за". Против бяха 131 от управляващото мнозинство и "Воля" на Веселин Марешки. Премиерът Борисов отново си спести посещението на парламента. 

Още преди гласуването ГЕРБ и БСП изчетоха декларации по повод скандала между президента Румен Радев и председателката на Народното събрание Цвета Караянчева, които в сряда (24 януари) си размениха остри позиции за ниския рейтинг на законодателния орган. 

Социалистите заявиха, че недоверието в парламента се дължи и на отсъствието на премиера от дебатите по вота и от гласуването. Отсъствието на Бойко Борисов унижава парламента, оценката на държавния глава е правилна, каза Валери Жаблянов от БСП.

Президентът Румен Радев в своя отчет на първата година от мандата си отбеляза, че парламентът се превръща в нотариат, който валидира решенията на правителството. Доверието в НС е критично, а когато отслабва парламентът, отслабват и всички институции.

Парламентарната шефка Цвета Караянчева по-късно упрекна държавния глава, че и той има вина за ниския рейтинг на Народното събрание. 

"Доверието в Народното събрание е критично ниско и този притеснителен факт се дължи на много фактори, но в голяма степен се дължи и на грубите, и непремерени нападки на държавния глава", каза Караянчева.

В декларация след вота на недоверие и председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че Караянчева е била длъжна да изрази тази позиция. Цветанов обвини президента, че възприел подход на системно унижаване на парламента, а това не му правело чест. 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст