ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ще работим за постигането на единна позиция в областта на миграционната политика

МВР-МОМ

Международната организация по миграция е ключов партньор на Министерството на вътрешните работи в области като връщане, реинтеграция, интеграция на чужденци, повишаване на информираността на българското общество за прилаганите миграционни политики и превенция и борба с трафика на хора. С тези думи министър Валентин Радев благодари на Посланик Лаура Томпсън – заместник генерален директор на Международна организация по миграция, за подкрепата, която МОМ оказва  в провежданата от България  миграционна политика за връщане на незаконно пребиваващи лица, подчертавайки ясния акцент за насърчаване на доброволния характер на този процес. В подкрепа на това българският вътрешен министър посочи, че близо 70% от доброволните връщания са подпомогнати от изпълняваните от МОМ програми за асистирано доброволно връщане.

Борбата с трафика на хора и подкрепата на жертвите на трафик е друга значима сфера на нашето партньорство и в това отношение високо оценяваме приноса на МОМ, включително и чрез осъществените инициативи в областта на превенцията и  предоставянето обучение за представители на ангажираните институции, допълни вътрешният министър. Той посочи, че продължаването на работата за постигане на напредък по реформата на Общата европейска система за убежище е една от най – важните задачи, които стоят пред Българското председателство. По думите му страната ни е натоварена с отговорната мисия да продължи преговорите за постигане на съгласие, което ще въведе необходимите промени и ще осигури ефективност и удовлетвореност и в този контекст експертизата на МОМ ще е особено ценна за страната ни.

Процесът е сложен, но сме постигнали система за управление на миграцията, която е справедлива, изтъкна зам.- генералният директор на МОМ. В хода на срещата Посланик Лаура Томпсън също подчерта необходимостта от постигането на единна позиция по отношение на приемането на Глобалния пакт по миграция и изрази увереност, че този диалог ще постигне трайни резултати по време на Българското председателство на Съвета на ЕС.

Посланик Лаура Томпсън – Заместник генерален директор на Международна организация по миграция.

Избрана е на поста през 2009 г., а през 2014 г. е преизбрана от Съвета на страните членки за втори петгодишен мандат. Посланик Томпсън е пряко отговорна за изработването на стратегичeските политики на Международна организация по миграция и тяхното изпълнение, приоритизирането на предприеманите действия от страна на организацията и връзките със страните членки и страните със статут на наблюдатели, агенциите на ООН, гражданското общество и частния сектор.

Преди да заеме поста заместник генерален директор на МОМ, г-жа Томпсън е  посланик и постоянен представител на Коста Рика към ООН в седалището на организацията в Женева. Била е президент и вицепрезидент на Изпълнителния Комитет на ВКБООН,  вицепрезидент на Съвета и президент на Изпълнителния комитет на МОМ, вицепрезидент на Компенсационната комисия на ООН (създадена през 1991 г. с цел разглеждане на молби за компенсации по щети, нанесени от военната окупация на Кувейт от Ирак), вицепрезидент на Асамблеята на Световната организация за интелектуална собственост, президент на Специализирания Комитет на Международната организация на труда, президент на Г-77 и Китай на експертно ниво. Г-жа Томпсън е заемала и длъжности в Секретариата на Базелската конвенция за контрол на трансграничния превоз на опасни отпадъци и тяхната преработка.

Посланик Томпсън притежава магистърска степен по международни отношения със специализация по международно право от Висшия институт по международни отношения в Женева. Преди това е завършила право в Университета на Коста Рика и e преминала курсове на обучение във Висшето училище по управление  „Джон Ф. Кенеди“ към Харвардския университет.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст