ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

“ВИТТЕ аутомотив България”, “Елпром Троян”, “Лидл България” и АМК взеха наградите на германската икономика

Награди Германо българска камара

"Витте Аутомотив България" ЕООД, "AMK Задвижваща и управляваща техника" ЕООД , "Лидл България" ЕООД енд КО.КД и "Елпром Троян" ЕООД са тазгодишните носители на Наградата на Германската икономика в България.

На 25 януари 2018 г. Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) награди за четиринадесети път фирми, допринесли за развитието на българо-германските икономически отношения през изминалата година. Церемонията се състоя в аулата на СУ "Св. Климент Охридски". Наградата бе връчена в четири категории – голямо предприятие, малко и средно предприятие, корпоративна социална отговорност и иновации. Общо 32 бяха номинираните предприятия. Членството в ГБИТК не бе условие за участие.

Церемонията откри президентът на Германо-Българската индустриално-търговска камара Тим Курт. "За успехите и добрите неща трябва да се говори, защото те мотивират, вдъхновяват и така се мултиплицират", каза в речта си той и изтъкна, че за 2017 г. ще бъде регистриран нов рекорд в търговския стокообмен между България и Германия, като се очаква той да надхвърли 7 млрд. евро. "Нека използваме българското председателство на ЕС през първата половина на 2018 г., за да поставим България в центъра на Европа – макар и географски тя да стои на границата на ЕС – и то да послужи като платформа за укрепване на общите европейски интереси и ценности", призова Курт.

Специален гост на церемонията бе президентът на България Румен Радев. "С моето присъствие тук искам да потвърдя своята лична ангажираност, както и интереса на българската държава и българския бизнес за още по-интензивно икономическо сътрудничество с Германия. Германия е била, е и ще бъде наш стратегически партньор и в икономически, и в политически план", заяви президентът и напомни, че първата му официална визита зад граница бе именно в Германия. "България е политически, макроикономически и финансово стабилна държава, която прави всичко възможно да създава по-привлекателна и устойчива бизнес среда", каза още Радев и изтъкна ролята на немския бизнес в България за изграждането на един по-успешен модел за развитие на икономика, на бизнес отношения, на отношения между икономика и държавни институции и преди всичко модел на мислене, който се предава на младите българи. "Уверявам ви, че в лицето на президентската институция имате партньор и приятел, оставаме отворени към вас", завърши президенът.

Н.Пр посланик Салбер окачестви търговския излишък, който България е постигнала спрямо Германия, като показателен за това как федералната република разбира икономическите отношения: "Ние ги разбираме като един много важен момент да създаваме солидни връзки и да строим мостове. И постъпваме така, защото добре знаем, че ние може да сме добре само тогава, когато и съседите ни са добре." Посланик Салбер изрази готовността си за съдействие за подобряване на икономическите и чисто човешките връзки между двете страни. 

Заместник-главният управител на Асоциацията на германските индустриално-търговски камари д-р Ахим Деркс изрази радостта си от факта, че германо-българските икономически отношения се развиват много добре, като добави, че потенциалът за растеж все още не е изчерпан. В речта си той спомена и важните предизвикателства пред бизнеса в България. Д-р Деркс сподели успешния опит на Германия с дуалното професионално обучение за създаване на квалифицирани кадри. Като друга възможност за страната ни за справяне с недостига на работна ръка той посочи активната реклама сред българите в чужбина за кариерно развитие в България и изрази задоволството си, че Германо-Българската индустриално-търговска камара е активна в тези две области. Д-р Деркс апелира за прозрачност при обществените поръчки, повишаване ефективността на администрацията и изграждане на по-благоприятна за инвеститорите съдебна система. "Искаме България да е добре. Тя е важен икономически партньор за България", каза той и допълни, че сътрудничеството между страните членки на ЕС е много важно, а българо-германските икономически отношения са пример за следването на обща цел. Д-р Деркс си пожела повече инвестиции в двете посоки, като посочи, че обемът на германските инвестициите в България в момента изостава от потенциала на страната ни, а българските инвестиции в Германия са винаги добре дошли.

За последните 25 години търговският стокообмен е нараснал десетократно, а от влизането на България в ЕС той се е удвоил. Това каза директорът за Югоизточна Европа и Турция от Федералното министерство на икономиката и енергетиката Хелге Толксдорф. "От страна на германската икономика се наблюдава нарастващ интерес към региона Югоизточна Европа и ние сме убедени, че с увеличаването на правната сигурност България ще може да върви напред", допълни още той.

Д-р Митко Василев, главен управител на ГБИТК, представи номинираните компании.

Наградата в категорията "Голямо предприятие" спечели "Витте Аутомотив България" ЕООД. Президентът на България Румен Радев и Тим Курт, президент на ГБИТК, връчиха статуетката "Слава" от скулптура Александър Пройнов на Христо Христов, управител на "Витте Аутомотив България" ЕООД.

Немската компания с инвестиции в Русе е лидер в производството на затварящи и заключващи механизми и системи за достъп в автомобилната индустрия. "Витте аутомотив" започва дейността си в България през август 2008 г. в Русе и досега са инвестирани над 20 млн. евро. Компанията в България се развива изключително динамично, като за периода 2014 – 2016 г. има ръст на производството над 50% всяка година. През 2017 г. продажбите на завода в Русе трябва да достигнат 80 млн. евро. През миналата година главното управление на фирмата взема решение за разширяване на производствените мощности в България и изграждане на разширение, което трябва да бъде завършено до края на 2018 година.

В категорията "Голямо предприятие" второ място зае "ТЕД БЕД" ЕАД. "Фесто производство" ЕООД е на трето място.

 

В категорията "Малко и средно предприятие" Наградата на Германската икономика получи "АМК задвижваща и управляваща техника" ЕООД. Д-р Ахим Деркс и вицепрезидентът на ГБИТК д-р Мая Найденова връчиха наградата на управителя Калоян Иванов.

Компанията в Габрово има оборот от 4.35 млн. евро за 2017 г. (с 34% повече спрямо 2016 г.). Причина за разширяването на производствените мощности е стартирането на серийно производство за нов немски клиент. Общо 95% от годишния оборот на фирмата се реализира чрез клиенти в Германия и Словения. "АМК България" разполага с развоен отдел, работещ върху иновативни проекти за промишлен софтуер и хардуер, част от тях се отнасят за Индустрия 4.0 и представляват важна част от портфолиото на компанията. В момента във фирмата работят 135 човека (с 12% повече спрямо 2016 г.). През 2018 г. фирма "АМК" ще отбележи своя 20-годишен юбилей.

В категорията "Малко и средно предприятие" второ място зае "Интрама инвест" ЕООД, а трето – "Нухелт" АД.

 

В категорията "Корпоративна социална отговорност" призът отиде при "Лидл България" ЕООД енд КО.КД. Хелге Толксдорф и Даниел Хофман, член на УС на ГБИТК, връчиха наградата на Милена Драгийска-Денчева, управител на компанията.

"Лидл България" ЕООД & Ко. КД поставя началото на нови социално отговорни инициативи и затвърждава дългогодишни свои такива, например: "Ти и Lidl за по-добър живот" е най-голямата социално отговорна инициатива на "Лидл България". С помощта на своите клиенти компанията събира фонд в размер на 252 741 лева, с които поема ангажимента да финансира социално значими проекти в следните 4 области: образование, околна среда, култура и историческо наследство и здравословен начин на живот. Инициативата "Lidl за твоето дете" включва серия от дейности в три основни и важни области – здравословно и балансирано хранене, активен начин на живот, както и образование и развитие на таланти. "Дай шанс на Балканката" е дългогодишна социално отговорна инициатива на "Лидл България", която отразява цялостната политика на компанията за устойчиво развитие и опазване на околната среда. Инициативата "Зелена линия Витоша" отразява ангажимента към грижата за природата.

В категорията "Корпоративна социална отговорност" журито отреди второ място на "Фесто произвоство" ЕООД, а трето – на "БГО Медия" ООД.

 

За "Иновации" наградата взе "Елпром Троян" ЕООД. Н.Пр. Херберт Салбер и вицепрезидентът на ГБИТК Рамон Харпс връчиха наградата на изпълнителния директор на компанията Младен Петков.

Електромоторният завод е лидер в производството на широка гама асинхронни еднофазни и трифазни електромотори с възможност за асемблиране на дивайс и интерфейс. Мобилната технологична лаборатория, разработка на "Елпром Троян" – "Интелигентен Дигитален Мониторинг" ("SMART digital monitoring") може да бъде поставена като приложение към всеки електромотор, за да  бъдат следени в реално време всички основни параметри на двигателя на ниво лаборатория с цялата произтичаща от това прецизност и точност. Използването на тази индивидуална лаборатория позволява непрекъснато наблюдение на работата на електромотора по всяко време, колкото и отдалeчен да е той, в каквато и среда да се намира.

В категорията "Иновации" журито отреди второ място на "Нухелт" АД, а третото място е за "Лидл България".

 

В заключение на церемонията Германо-Българската индустриално търговска камара за пръв път връчи благодарствени грамоти на община Пловдив, на община Троян, на Русенска търговско-индустриална камара и на Търговско-индустриална камара Бургас за дългогодишно ползотворно сътрудничество с Германо-Българската индустриално-търговска камара и за успешно реализирани съвместни проекти и инициативи в региона.

 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст