ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Три млади българки в класация на “Форбс” за бизнес лидери

форбс

Три млади българки попаднаха в престижна класация на списание „Форбс” за бизнес лидери в Европа. Кои са те и с какво се занимават – с тях се срещна екип на „Здравей, България”.

Може ли да си роден в село Кочан и днес да си в Давос на среща с Бил Гейтс? Да си едва на 25 г. и вече да си създал начин, по който да намираш работа на десетки хора с увреждания? Или на 28 г. и да си юрист към съда в Люксембург? Отговорът – възможно е! Поне на това ни учат Росица, Лина и Ива. И трите българки попаднаха в престижната класация на списание „Форбс” 30 под 30. Това е списък от млади предприемачи, ненавършили 30 години от всяка област на бизнеса. Нашите момичета са избрани сред 15 000 души от 34 държави.

Росица Заимова в момента е на Световния икономическия форум в Давос, Швейцария. Предстои й среща с участието на Бил Гейтс. Тя е социален предприемач и е съосновател на международна информационна компания, чиято цел е да помага за решаването на социални и хуманитарни проблеми. „Използваме база данни от сателитни компании, за да направим решаването на въпроси в развиващия се свят по-лесно”, разказва Росица. Много държи да отбележим, че е израснала в село Кочан в Западните Родопи. Там завършва основно училище, след това гимназия в Благоевград и Американския университет. „За мен никога не е било въпрос дали да създам собствена компания, за мен въпросът беше кога. Има толкова много проблеми, които искат нов и иновативен начин да се решат. Въпросът е да си любопитен, да ти се работи и да не те е страх”, казва още Росица.

Да виждаш проблем и да предложиш решение. Това е тайната на успеха и на Ива Цолова. За нея успехът са усмивките на двама глухи младежи, които досега никой работодател не се е осмелявал да наеме на работа. Ива е създател на онлайн платформа, чиято цел е да свързва хора с увреждания с работодатели. Вярва, че в България има възможности за развитие и тя е доказателството. 

„Умишлено останах в България. Завърших Немската гимназия в София. Почти всички заминаха. Аз бях една от малкото, които останах тук, защото вярвам, че има потенциал и можеш да се развиеш”, казва Ива. B това е убедена и Лена Бориславова. И тя като Ива завършва Немската гимназия в София и има възможността да замине да учи в чужбина. Въпреки това решава да остане и да учи право. Завършва Софийския университет с пълно отличие. След това печели стипендия за Харвард и вместо да остане зад океана, тя се връща. „Една от причините, поради която на няколко пъти взимах решение да остана в България, е да мога тук да съм полезна”, казва Лена.

И намира начин. В момента младата жена работи в адвокатска кантора. Ако се чудите как един инвеститор решава да избере България, за да позиционира бизнеса си – това се случва благодарение на хора като Лена. „На мен по-скоро ми е отредена ролята да се опитам, тогава когато има чуждестранни клиенти, да комуникирам с тях, да ги убедя защо да дойдат в страната”, разказва Лена.

Решена е да остане в България и да работи за нея. Затова и смята да се занимава с политика.Ако има нещо, което обединява тези три млади дами от страниците на „Форбс”, то е едно – проблемът не е препятствие, а възможност. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст