ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Чрез защита на личните данни Европа се подготвя за цифровата ера

ндк

С Общия регламент за личните данни се изменят и актуализират правилата за защитата им в ЕС, с което Европа се подготвя за цифровата ера. Това каза еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел, която направи видео обръщение по време на експертна конференция по повод влизането в сила на Общия регламент за защита на личните данни – General Data Protection Regulation (GDPR), предаде „Фокус“.

Общият регламент за защита на личните данните  е най-голямата реформа на ЕС в областта на защитата на личните данните. Регламентът е предвидено да влезе в сила през май 2018 г., точно по време на българското председателство на Съвета на ЕС и ще стане част от правилата, които ще бъдат задължителни за всички предприятия, работещи с лични данни.

„Какво е важно да отбележим днес? Важно е да насърчим малките и средните предприятия, както и другите фирми да бъдат подготвени за промяната, която новия европейски Общ регламент ще въведе след по-малко от четири месеца", посочи Мария Габриел. Според нея регламентът за личните данни представлява солидна рамка за изграждане на доверие в цифровата среда.

„Те полагат условията на бъдещата конкурентоспособност на европейските дружества“, коментира още Габриел. Според нея общият регламент не води до революционна промяна, а се продължава защитата на данните, развивана в продължение на 20 години.

„Европейската комисия работи в тясно сътрудничество с държавите членки. Също така оказваме подкрепа на работата на органите за защита на данните, които играят ключова роля за гарантиране на хармонизираното тълкуване. Работната група, обединяваща всички национални органи за защита на данните вече е издала насоки в помощ на предприятията във връзка с новото законодателство“, допълни тя.

Мария Габриел заяви, че с предложението се премахват припокриванията и се осигурява съгласуваност по отношение на глобите, компетентните органи.

"Сега очакваме Съвета на министрите да изготви предложението. Надявам се по време на Българското председателство да придвижим въпроса напред", заключи Мария Габриел.

За всяка фирма/организация, която оперира с лични данни на граждани на ЕС, регламентът ще наложи значителна промяна в начина на обработка на въпросните данни. Това изисква добри познания относно промените, които, заради влизането в сила на новия регламент,  ще бъдат въведени. На събитието ще присъстват признати експерти в областта за защита на личните данни от правна и техническа страна, представители на европейските и националните регулаторни органи, представители на бизнеса и правителството, които ще предложат конкретни решения за успешно и плавно адаптиране към промените. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст