Дъщерята на Путин Екатерина се развежда с бизнесмена Кирил Шамалов

тихонова шамалов

Дъщерята на руския президент Владимир Путин Екатерина Тихонова и бизнесменът Кирил Шамалов са се развели, съобщи Блумбърг, като се позова на четири информирани източници, пожелали анонимност. Въпреки официалната раздяла обаче Шамалов пак може да попадне под американските санкции, независимо че вече не е свързан с Кремъл, отбелязва американската агенция.

Бащата на вече бившия зет на Путин Николай Шамалов по-рано бе включен в черния списък на ЕС заради ситуацията в Източна Украйна. В ЕС той беше нарочен за член на "влиятелната група" около руския президент. Според медиите след развода Шамалов-младши е бил принуден да продаде акциите си в компанията "Сибур". Пресата припомня, че през 2012 г. в разгара на сватбата на Кирил с Тихонова по решение на предприемачите Леонид Михелсон и Генадий Тимченко Шамалов беше назначен за зам.-генерален директор на "Сибур". Две години след това 32-годишният бизнесмен с помощта на кредит от "Газпромбанк" изкупи от Тимченко 17% от акциите на компанията на стойност около 2,2 млрд. долара. През април м.г. ръководството на "Сибур" обяви, че Шамалов е продал дела си във фирмата.

Блумбърг посочва, че "Сибур Холдинг" е най-крупният нефтохимически холдинг в Русия, който се занимава с преработката на транзитния нефтен газ, владее инфраструктурата по неговото преработване и транспортиране, произвежда базови полимери, полипропилен и др. Кирил отива в "Сибур" през 2008 г., като преди това е работил в "Газпром", "Рособоронескпорт", "Газпромбанк" и в апарата на руското правителство, пишат агенциите. Първият си дял в нефтохимическата компания в размер на 4,3% Шамалов придобива в периода 2011-2013 г. в рамките на програма за мениджърите на "Сибур". Самата Катерина Тихинова заема поста на генерален директор на организацията "Иннопрактика" и на проректор на Московския държавен университет "Ломоносов". 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че масовите назначения без конкурс в бордовете на държавните фирми трябва да продължават?

Подкаст