ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Хиляди руснаци скандираха на протест “Искаме Русия без Путин!”

путин протест

"Стига вече!" – В неделя хиляди руснаци излязоха на протести по улиците на страната. Те скандираха: "Русия без Путин!" и настояха за честни избори. Организаторът на протестите Алексей Навални бе арестуван още на обяд, съобщи Дойче Веле.

"Гражданки и граждани, моля, освободете пътя. Пречите на пешеходците." Гласът на полицая прозвучава през няколко минути от високоговорителите на площад "Пушкин" в центъра на Москва. Само че участниците в неразрешената от властите демонстрация игнорират силите на реда. Демонстриращите са близо две хиляди, повечето от тях – млади хора. Вместо да послушат полицаите, те скандират лозунги като "Русия без Путин!" и "Русия ще бъде свободна".

Из цялата страна имаше протести в подкрепа на 41-годишния Алексей Навални. Той беше призовал за бойкот на предстоящите президентски избори, след като властите му забраниха да участва във вота – поради неоснователни причини. 

Докато властите в повечето руски градове позволиха протестите, в Санкт Петербург и Москва те бяха изрично забранени. Въпреки това обаче и там демонстрантите излязоха по улиците. Само до ранните вечерни часове  в Русия са били арестувани общо 185 протестиращи, като единият от тях е самият Алексей Навални. До края на деня броят на арестуваните най-вероятно е нараснал още.

В понеделник Навални бе освободен от ареста, съобщи Ройтерс.

Адвокатката му Олга Михайлова каза че довереникът й е освободен без да му бъдат предявени обвинения, но ще трябва да се изправи пред съда на по-късна дата. Ако бъде обвинен в нарушение на законите за митингите и демонстрациите, Навални може да бъде осъден на до 30 дни затвор.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст