ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Намаляват извънредния труд на машинистите

влак

Намаляват извънредния труд в машинистите. Това съобщи на пресконференция Любомир Илиев, управител на БДЖ Товарни превози.

"Предстои промяна в логистиката и оптимизиране на маневрената дейност, което ще намали извънредния труд в железниците. Часовете, през които машинистите пътуват до работа, също се водят част от работното им време и 300 извънредни часа годишно реално били равни на две смени. Предстоят промени при отчитането, които според него ще намалят труда над почасовата норма с 30% през 2018 г.", обясни Илиев. 

Повод за коментара е  е разследване на Нова телевизия, което разкрива как БДЖ плаща хиляди левове за ремонти на локомотиви, които след броени часове или дни отново се повреждат. Става ясно и как машинистите от държавните железници масово надвишават допустимия извънреден труд. След като разследването беше излъчено, служител на БДЖ получи смъртни заплахи заради това, че е разкрил някои нарушения в холдинга.

По-рано днес БСП поиска транспортния министър Ивайло Московски да поиска оставката на ръководството на БДЖ или самият той да се оттегли. 

Московски отговори, че няма основания да се оттегли. "Оставката винаги си я нося в джоба и за мен не е проблем да я подам, но в момента не виждам основания за отправяне на квалификации и тези, които са неверни", каза по време на извънредна пресконференция министърът. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Кога очаквате сериозно да бъде намалена административната тежест в България?

Подкаст