ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Външно министерство осъди поругаването на паметника на загиналите евреи край Кайлъка

паметник

В дните, когато почитаме паметта на жертвите на Холокоста, неизвестни лица поругаха паметника на загиналите евреи в опожарения през юли 1944 г. концентрационен лагер край Кайлъка в Плевен. Това е груба провокация срещу българското общество и нашите ценности. Министерството на външните работи на Република България категорично осъжда оскверняването на исторически паметници и проявите на омраза. Този вандалски акт всъщност поругава усилията на поколения наши сънародници, благодарение на които България се сочи като пример за толерантност между хората от различни вероизповедания, раси или култури. 

Заместник-министърът на външните работи и Национален координатор за борба с антисемитизма Георг Георгиев получи уверения, че местната власт ще предприеме незабавно действия по почистването на паметника и за предотвратяване на подобни вандалски действия в бъдеще.

На 27 януари – Международния ден за възпоменание на жертвите на Холокоста, мемориалът в памет на загиналите евреи в опожарения на 11 юли 1944 г. концентрационен лагер край Кайлъка беше поруган за пореден път. Отново жертва на липсата на уважение към историята и личността станаха паметникът на Иван Винаров и паметната плоча на изгорените евреи през 1943-та година.

„Подобни прояви са израз не само на агресия и нетърпимост. Те дават изява на ниската личностна самооценка, защото само човек, който не цени историята и приноса на своите предци за развитието на Плевен, може да извърши подобен вандалски акт”, коментира случилото се областният управител Мирослав Петров.

Организацията на евреите в България "Шалом" остро осъжда тази грозна вандалска проява, преднамерения избор на дата и опитите на нейните извършители да представят спирането на депортацията на евреите от старите предели на България по време на Втората световна война като едностранен положителен акт.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Противоконституционна ли е мярката за отнемане на коли от пияни и дрогирани шофьори?

Подкаст