ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Закон за Холокоста скара Полша и Израел

аушвиц освиенцим концлагер

Полският президент Анджей Дуда обеща в неделя да проучи пасажи от закон, засягащ Холокоста и определението на нацистките лагери на смъртта, текстове от който разгневиха Израел, предаде Франс прес.

Заключението му ще бъде представено, "щом приключи работата в парламента и грижливият анализ във връзка с окончателната форма на този акт", се казва в комюнике на президентската канцелария.

Работата по законопроекта още не е приключила. Той трябва да бъде одобрен от Сената и подписан от държавния глава, за да влезе в сила, напомни вчера канцеларията.

Законът предвижда до 3  години затвор или глоба за полски или чуждестранни граждани, използващи термина "полски лагери на смъртта" като определение за концлагерите за физическо унищожаване на затворниците, разположени от нацистите в окупирана Полша през Втората световна война.

Според поляците използването на термина "полски лагери на смъртта" създава невярното впечатление, че страната им носи отговорност за Холокоста.

Но според израелското ръководство текстът представлява опит да се отрече участието на поляци в изтребването на евреи от нацистите.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху поднови в неделя критиките срещу този акт и заяви: "Няма да се примирим с това, че се изопачава истината и се пренаписва историята, или че се отрича Холокостът".

Според посланичката на Израел във Варшава Анна Азари полският закон може да отвори врата за преследвания на оцелели в Холокоста, ако свидетелстват за участието на поляци във военни престъпления. 

Facebook
Twitter
LinkedIn
Telegram
WhatsApp

Още от категорията..

Последни новини

Подкрепяте ли решението на депутатите да излязат в предизборна "ваканция", въпреки че според новата Конституция те трябваше да работят и да контролират служебния кабинет?

Подкаст