ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Броят на евродепутатите ще намалее след Брексит

ЕП Европарламент Европейски парламент

Броят на членовете на Европейския парламент ще намалее от 751 на 705, когато Обединеното кралство напусне ЕС, освобождавайки място за възможни нови държави в ЕС.

Освен намаляването на броя места в Парламента от 751 на 705 избрани представители, по разпределението на местата, одобрено от Парламента в сряда, 46 от 73-те освободени места на Великобритания останат в резерв след Брексит. Някои от или всичките общо 46 места в резерва ще бъдат разпределени между новите държави, присъединяващи се към ЕС или оставени свободни, за да стане институцията по-малка. Останалите 27 места от Великобритания ще бъдат разпределени между 14 държави членки, които в момента са по-слабо представени, за да неутрализира проблема с недостатъчното представителство.

Разпределението ще се осъществи само ако Великобритания излезе от ЕС. В противен случай ще се запази настоящото положение. 

Българският евродепутат Момчил Неков коментира темата.

 „Аз не подкрепих предложението относно бъдещия състав на Европейския парламент, защото смятам, че първо трябва да бъде преразгледан принципът по разпределение на мандатите. България остава и една от ощетените страни, тъй като оставаме само със 17 представители, вместо например 18, докато при съседна Румъния и за Полша се гласува ръст. Водещ трябва да бъде броят граждани на дадена държава в целия ЕС, а не населението ѝ. Населението у нас се свива, но броят на всички български граждани имащи право на глас за представители в Европейския парламент остава сравнително постоянен, защото голяма част от напусналите страната живеят в ЕС. Това не е случаят само у нас и трябва да бъде взет предвид, при каквото и да е преразпределение на местата за единствените директно избрани представители на българските граждани на ниво Европейски съюз.“, заяви Неков. 

 

 

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че държавата беше достатъчно подготвена за първия по-сериозен сняг?

Подкаст